Så här ser parasiten Cryptosporidium ut. Foto: Marianne Lebbad/ Smittskyddsinstitutet.
ÖSTERSUND

Miljöbrott kan ligga bakom vattenparasiten

"En väldigt smart parasit"
2:02 min

Det finns fortfarande många frågetecken i historien om magparasiten som spridits i drickvattnet i Östersund. Parasiten har orsakat ett stort utbrott av magsjuka och nu har en förundersökning inletts om misstänkt miljöbrott.

Enligt uppgifter till nyhetsbyrån TT har miljöåklagare Christer B Jarlås i Östersund inlett en förundersökning om miljöbrott med anledning av att en parasit spridits i dricksvattnet i Östersund som orsakat minst 2 500 fall av magsjuka.

Ekot har inte lyckats nå Jarlås i dag, men han säger till TT att tarmparasiter inte ska förekomma i dricksvatten och att det därför finns anledning att misstänka att någon eller några orsakat föroreningen genom att inte ha haft "tillräcklig kontroll på sin verksamhet".

Det finns fortfarande många frågetecken i den här historien – till exempel hur parasiten kommit in i dricksvattnet och hur lång tid det kommer att ta att bli av med tarmparasiten.

I och med det är det också oklart hur länge kommuninvånarna måste fortsätta koka sitt dricksvatten, men enligt uppgifter från Smittskyddsinstitutet handlar det troligtvis om flera veckor innan det går att dricka vatten direkt från kranen igen.

Och det är en besvärlig parasit att bli av med, säger Antonio Barragan, överläkare på Smittskyddsinstitutet.

– Det här är en väldigt smart parasit på många olika sätt, och det är inte förrän den kommer in i tarmen som man kan säga att den här cystan eller ägget kläcks, och då kommer sköra parasiter ut.

– De infekterar tarmluddet, det vill säga det yttersta cellagret som finns i vår tarm, och det är där parasiten går in och förökar sig och det blir inflammation i tarmen och det är det som ger diarréerna, säger Antonio Barragan, överläkare på Smittskyddsinstitutet.

Den här historien visar att vattenförsörjningen och vattenreningen i Östersund kommer att behöva ses över. Det säger Torbjörn Lindberg, statsinspektör och mikrobiolog vid Livsmedelsverket.

– Det är ju helt klart så att det som har skett visar att något inte är bra. Vad det är som inte är bra får vi väl veta när man har sett på orsakerna, men klart är att det här måste man så klart dra lärdom av det här och förändra och förbättra, säger Torbjörn Lindberg.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".