Tv-apparater i en butik visar Rysslands president Medvedevs tal till nationen. Foto: Ivan Sekretarev/Scanpix.
Ryssland

Medvedev vill sätta fokus på barn och miljö

1:21 min

För en liten stund sedan avslutade Rysslands president Dmitrij Medvedev sitt årliga tal till nationen. Den ryske presidenten varnade bland annat för hotet av en ny militär kapprustning med väst. Men talets tema var barn och ungdomar.

"Om vi inte lyckas få till en konstruktiv överenskommelse kommer kapprustningen att ta fart på nytt", varnade Dmitrij Medvedev i den del av talet som handlade om förhandlingarna om försvarsalliansen Natos planerade robotförsvarssystem i Europa.

Förutom några ord om samarbetet med EU kring moderniseringsfrågor ägnade den ryske presidenten väldigt lite utrymme åt utrikespolitik i det drygt timslånga talet.

Istället var temat för Medvedevs tal till nationen barn och ungdomar.

"Vi ska inte behöva skämmas över det land som vi lämnar över till våra barn och barnbarn", sa Dmitrij Medvedev i början av sitt framförande och återkom sedan hela tiden till temat.

Barnpassning, utbildning och miljö var ämnen som fick stor plats presidentens tal.

Först mot slutet kom Medvedev in på sitt favoritämne, kampen mot korruptionen, där han föreslog hårdare tag än tidigare.

Den ryske presidenten vill bland annat införa mycket höga bötesstraff för politiker och tjänstemän som tar emot mutor.

Det här var Dmitrij Medvedevs tredje tal till nationen sedan han tillträdde 2008.

Den samhällskritiska tonen från förra årets tal hade skärpts ytterligare i år när presidenten pekade ut en lång rad missförhållanden i dagens Ryssland.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista