Polis misstänks för olaglig arbetsmetod

Den 35-årige kriminalkommissarie som sedan i våras sitter häktad misstänkt för grovt narkotikabrott och grovt vapenbrott kan ha gjort sig skyldig till olaglig brottsprovokation.

Det blev mycket uppmärksammat när en 35-årig kommissarie i kriminalunderrättelsetjänsten häktades för några veckor sedan. Helt utanför brottsutredningen är hans fall dessutom kryddat med att han hjälpte några höga polischefer att få förstahandskontrakt på hyreslägenheter i Stockholms innerstad.

Kommissarien är misstänkt för grovt narkotika- och grovt vapenbrott. Nu finns det uppgifter om att han skulle ha begått brotten såsom brottsprovokation, alltså att han hade kontakt med kriminella och tog vissa initiativ för att sedan kunna ingripa mot brott.

Uppgifterna bekräftas av chefsåklagare Katarina Johansson-Welin på internationella åklagarkammaren i Linköping som handlägger ärendet.

– Det har tidigare kommit ut i massmedia och jag kan bara bekräfta att det finns inslag av brottsprovokation i ärendet. Något ytterligare kan jag inte säga med hänvisning till förundersökningssekretessen och yppandeförbudet, säger hon.

Åtal mot poliskommissarien skulle egentligen ha varit väckt i slutet av maj men åklagaren har begärt att få mer tid på sig för att slutföra förundersökningen. På fredagen ska frågan om att skjuta upp åtalet prövas i domstol.

Stefan Winiger
stefan.winiger@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".