Jultomtar i Nyhavn - i år kanske det blir större klappar. Arkivfoto: John McConnico/Scanpix.

Ljusare syn på dansk ekonomi efter ny rapport

"Större klappar under granen i år"
1:50 min

Medan den svenska ekonomin går på högvarv är återhämtningen i Danmark något långsammare. Danmarks BNP ökade med 0,7 procent under det tredje kvartalet. Det är ändå bättre än förväntat.

– Det känns som om marknaden ser bättre ut och folk är mer köpsugna, så det blir nog större klappar under granen i år, säger Annemette Høier som väntar på tåget till Köpenhamn.

Precis som i Sverige sjönk den danska tillväxten kraftigt i fjol, men i år har den börjat återhämta sig. Det har dock gått långsammare än i Sverige.

I går presenterades en ökning av den svenska BNP:n på 6,9 procent för det tredje kvartalet jämfört med samma period i fjol, och en ökning med 2,1 procent jämfört med andra kvartalet i år.

När det var dags för Danmark att presentera samma siffror i dag stannade de på 3 respektive 0,7 procent.

Den långsammare återhämtningen beror framförallt på att den danska bostadsbubblan var betydligt större än den svenska, säger Anders Olshov, vd för Öresundsinstitutet.

– Det beror på att man ligger i en annan fas. Man hade en överhettad bostadsmarknad tidigare, som sedan kollapsade. Priserna sjönk kraftigt. Det har gjort att den privata konsumtionen har hållits tillbaka. Det har också slagit mot statsfinanserna och den offentliga sektorns konsumtion, som minskade, säger han.

Den offentliga konsumtionen och bruttoinvesteringarna minskade det tredje kvartalet, men i Danmark hördes ändå positiva tongångar i morse.

Hushållens konsumtion har ökat, liksom både exporten och importen.

Danske Banks chefsekonom Steen Bocian säger till tidningen Børsen att dagens siffror markerar ett kraftigt temposkifte till det bättre i dansk ekonomi.

Även Annemette Høier ser ljust på framtiden.

– Jag är helt klart optimistisk, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".