EU granskar anklagelser mot Google

Tre konkurrentföretag har anmält Google
1:40 min

Det amerikanska sökmotorföretaget Google misstänks för att missbruka sin dominerande ställning bland sökmotorer på nätet. Nu ska EU-kommissionen granska om Google bryter mot unionens konkurrensregler. Granskningen kan leda till mångmiljardböter.

Google är ett av få företag som har lyckats bli ett verb. Miljontals människor googlar efter information på nätet varje dag.

I Europa har Google ungefär 90 procent av marknaden när det gäller sökmotorer för att hitta information på internet.

I början av året blev Google anmält av tre konkurrentföretag, och nu meddelar EU-kommissionen att man formellt undersöker anklagelserna om att Google på ett otillåtet sätt missgynnar konkurrenter när det gäller att ranka sökresultat.

Det gäller vanliga sökningar efter till exempel nätsajter för prisjämförelser, men även konkurrenter som betalar för annonser anser sig vara missgynnade av Google.

Men det är något som tillbakavisas av företagets kommunikationschef i Norden, Andreas Svenungsson.

– Vi är den ledande sökmotorn i dag. Det är lätt att man hamnar i skottgluggen för olika typer av frågor. I det här fallet har man valt att formalisera en klagan och vi kommer att se till att vi svarar på alla de frågor som kommissionen har i det här fallet. Vi är övertygade om att svaren vi har är till det bästa för användarna, säger han.

EU-kommissionens undersökning väntas ta minst flera månader. Om kommissionen kommer fram till att Google har brutit mot unionens konkurrensregler kan företaget tvingas betala böter på upp till tio procent av hela sin omsättning.

Räknat på förra årets omsättning skulle det i så fall kunna bli böter för Google på upp till ungefär 17 miljarder kronor.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".