Östersund

"Fokus att hitta orsaken bakom föroreningarna"

Från Österunds kommun säger man att man gör allt för att försöka lösa den allvarliga händelsen med det förorenade kommunala vattnet. Kommundirektör Bengt Marsch säger att det är viktigt att klarlägga vem eller vilka som står bakom föroreningarna, men att fokus just nu för kommunen är att lösa problemet, och att hitta orsak och källa till parasiten.

– Vi måste arbeta seriöst och systmetiskt, vi måste se till att arbeta med långsiktsplanering, säger kommundirektör Bengt Marsch, när Östersunds kommun samlade till presskonferens i rådhuset i Östersund i dag.

Han menar också att det är viktigt att klarlägga vem eller vilka som står bakom föroreningarna, men att fokus just nu från kommunens sida inte är att hitta en syndabock, utan att hitta källan till parasiten.

Från Vatten Östersund har man analyserat de provresultat man fått från Smittskyddsinstitutet och VAKA, och man har kunnat konstatera att det finns två typer av parasiter i det vatten som kommer ut från avloppsreningsverket, cryptosporidium och giardia.

– Från inkommande vatten och utgående vatten från vattenreningsverket finns bara cryptosporidium, detsamma gäller för proverna man har tagit på sjukhuset på de patienter som har insjuknat. Så källan är inte avloppsreningsverket, det är inte rundgång i systemet, säger Rickard Jonsson, chef för Vatten Östersund.

I ett försök att stoppa parsiterna har kommunen höjt klor- och ozonhalterna i vattnet, vilket kan göra att det blir avlagringar i vattensystemen.

Smittskyddsinstitutet har hittat 36 verifierade fall av cryptosporidiuminfektion, där labbet har analyserat och konstaterat att cryptosporidium har förekommit. Man konstaterar även att ett väldigt litet antal människor har behövt uppsöka sjukhusvård för infektionen, det rör sig om ett 15-tal personer sammanlagt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista