1 av 2
2 av 2
Det är fortfarande osäkert varifrån parasiten kommer, men att den finns i dricksvattnet är uppenbart. Foto: Hasse Holmberg/Scanpix.

Antalet magsjuka ökar i Östersund

I Östersund fortsätter antalet magsjuka att öka efter att en tarmparasit spridits i det kommunala dricksvattnet. 4 500 personer har nu anmält till kommunen att de blivit sjuka och det är fortfarande oklart varifrån parasiten kommer.

En av dem som varit sjuka är Lisa Larsson.

– Ja, jag har ju drabbats av det, så det är väldigt tråkigt. Jag åkte på parasiten och var dålig i fyra dagar, säger han.

Prover från det kommunala dricksvattnet visar att det är en tarmparasit som spridits i vattnet som orsakat utbrottet av magsjuka i Östersund. Och i ett försök att stoppa parasiten har kommunen nu höjt klor- och ozonhalterna i vattnet.

Men fortfarande ökar antalet insjuknade samtidigt som kommunen försöker spåra varifrån parasiten kommer.

– Det allvarligaste är ju att våra medborgare har sjukdomssymtom och inte mår bra och att det är en orsak vi inte har kunnat säkerställa. Det är naturligtvis vår ambition att klara av det här så snabbt det går, sa kommundirektör Bengt Marsch vid en presskonferens i dag.

Att tarmparasiter som kan orsaka magsjuka sprids i dricksvattnet är ovanligt i Sverige, och spridningen har fått miljöåklagare Christer B Jarlås att reagera. Han har nu inlett en förundersökning om misstänkt miljöbrott.

– Det är ju så enkelt att när analyssvaren kom på proverna och det visade sig att det fanns parasiter i vattenverket så är det ju uppenbart att det finns en förorening som inte ska finnas där och då har vi anledning att misstänka brott.

Varifrån parasiten kommer är alltså fortfarande oklart och tills vidare får kommuninvånarna koka sitt vatten. Och Lisa Larsson som bor på Frösön är bekymrad.

– Jag tycker att det är fruktansvärt tråkigt att det är så. Man förutsätter ju att det ska funka. Vi har småbarn och det här känns ju lite omständligt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".