Morgan Tsvangirai och Robert Mugabe.
Zimbabwe

Wikileaks-dokument ett vapen mot oppositionen

1:30 min

Nu kommer det reaktioner även i Afrika på de uppgifter som sprids via Wikileaks. I Zimbabwe har amerikanska omdömen om landets opposition avslöjats och det kan påverka politiken i ett känsligt läge.

USA:s utsände tvivlar på Zimbabwes oppositionsledare Morgan Tsvangirai, som har varit själva symbolen för motståndet mot president Mugabe i över ett årtionde.

Tsvangirai är en modig man, men har brister. Han är obeslutsam, tar inte råd och har dåligt omdöme när det gäller vilka han omger sig med.

Så skriver den före detta amerikanska ambassadören i Harare, enligt de Wikileaks-dokument som har läckt ut.

Ambassadören jämför Tsvangirai med Lech Walesa i Polen: en nödvändig katalysator för att bli av med ett auktoritärt styre, men ingen ledare som sedan kan ta över landet.

Ambassadören skriver att Tsvangirai tvärtom troligen blir en börda runt halsen på oppositionen om Mugabe väl lämnar makten.

Omdömet om Tsvangirai läcker ut i ett känsligt läge i Zimbabwe, som planerar för val nästa år.

För president Mugabe och topparna i hans parti, som planerar hur de ska kunna behålla makten och presidentposten, blir den amerikanska läckan ett användbart vapen mot oppositionen.

Den statsägda tidningen The Herald har nyheten som en självklar topp på sin nätsida.

Tsvangirai och hans parti MDC har länge varit en favorit bland västmakterna. De behöver fortsatt allt stöd de kan få för att ha en chans mot Mugabe och hans parti, som fortfarande har makten över viktiga institutioner som militär och polis, även om Tsvangirais parti sedan förra året också är med och styr i samlingsregeringen i Zimbabwe.

Uttalandena om tvivlen på Tsvangirai stärker inte hans position och riskerar att underminera synen på honom som den självklara ledaren i motståndet mot Mugabe, både inom och utom landet.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista