Nya rön om livsstilssjukdomar

Personer med höga inflammatoriska värden i kroppen lider större risk än andra att drabbas av så kallade livsstilssjukdomar som diabetes och hjärt-kärlsjukdomar. Det visar ny svensk forskning som presenterades vid en konferens i Jönköping på torsdagen.

Gunnar Engström, docent i epidemiologi vid universitetssjukhuset MAS i Malmö, är en av dem som ligger bakom studien.

– Vi har sett att inflammation är en väldigt tidig komponent. Det är någonting som finns redan innan de här riskfaktorerna kommer. Det finns redan innan övervikten dyker upp, innan blodfetterna och blodtrycket stiger och redan innan diabetessjukdomen kommer, säger han.

Så om man har en inflammation i kroppen så spär det på de här sjukdomarna?

– Inte bara spär på, det är också en riskfaktor för att få de här sjukdomarna, säger Gunnar Engström.

Inflammationer är normalt kroppens svar på en sjukdom eller skada, men finns också i en mer kronisk form. Enligt studien från Malmö har var fjärde svensk så pass höga inflammatoriska värden att det kan vara en riskfaktor.

Forskningen får en skjuts
Det är sedan länge känt att det till exempel är rökning, fel kost, stress och för lite motion som ligger bakom livsstilssjukdomar som diabetes och hjärt-kärlsjukdomar, men många frågetecken finns fortfarande kvar.

När man nu anar ett samband med de kroniska inflammationerna så hoppas Gunnar Engström att det ska ge den fortsatta forskningen en skjuts framåt.

– Jag tror att det lär oss väldigt mycket om varför man får de här sjukdomarna. Det är en ny kunskap som håller på att komma fram här, säger han.

Samma råd som förut
De nya rönen kan på sikt få betydelse för behandling av riskpatienter, men för den som är i riskzonen är än så länge råden de samma som förut.

– Sluta röka, börja motionera, titta över sitt blodtryck, diskutera blodtrycket och blodfetterna med sin läkare. Det finns studier som försöker utröna om det är så att inflammationerna ska behandlas, men där är vi inte än, säger docent Gunnar Engström.

Daniel Rundqvist, Jönköping
daniel.rundqvist@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".