Soldater ombord på HMS Carlskrona. Foto: Lars Svensson/ME02/Försvarsmakten.

Kontrakt på åtta år för framtidens soldater

Får inte rätt till fast anställning
2:01 min

De nya kontraktsanställningarna inom det svenska Försvaret bör kunna vara som längst åtta år, med möjlighet till förlängning. Det är ett av många förslag i en utredning om anställningar inom Försvaret efter att värnplikten avskaffats.

Thomas Rolén har utrett den här frågan åt regeringen. Idag lämnade han sin rapport.

– Det speciella är att man kan vara tidsbegränsat anställd längre än två år utan att få en fast anställning, säger han.

Thomas Rolén föreslår en helt ny lag som ska omfatta arbetsrätten för framtidens Försvar. Det kallas en lex specialis för Försvaret.

Det är ett omfattande förslag som bland annat innehåller hur de nya kontraktsanställningarna för soldater ska se ut.

Den nya lagstiftningen omfattar alltså inte de inom Försvaret som är och kommer att bli fastanställda, som till exempel officerare.

Thomas Rolén föreslår att soldaterna ska kunna anställas på kontrakt upp till högst åtta år, med möjlighet till förlängning.

Soldater ska också kunna ha en civilanställning vid sidan om och kallas in under kontraktstiden vid behov.

Här föreslås en rad skyldigheter för den civila arbetsgivaren att då ge soldaten tjänstledigt. Den civila arbetsgivaren garanteras ingen ekonomisk kompensation, men Thomas Rolén tror att soldaterna ändå blir populära att anställa.

Ett annat förslag handlar om att försvarskunskap bör ingå som en del i samhällskunskapsundervisningen på gymnasieskolan, för att höja intresset och kunskapen om Försvaret som en eventuell framtida arbetsgivare.

Utredaren Thomas Rolén föreslår samtidigt att arbetsförmedlingen inte ska kunna tvinga någon att ta ett jobb inom Försvaret.

– Där är vi mycket tydliga. Arbetsförmedlingen ska man ha ett samarbete med för att nå så många som möjligt. Men arbetsförmedlingen ska inte kunna anvisa arbete i Försvarsmakten. Vi tycker att det strider mot allmänt etiska regler och det skulle vara ett sätt att bakvägen införa pliktförsvaret, säger Thomas Rolén.

Försvarsminister Sten Tolgfors anser att de här förändringarna behövs.

– För att höja landets försvarsförmåga, att få ett Försvar som är av bättre kvalitet. Vi gick från en situation där bara tiotusen man var möjliga att använda inom ett helt år. Nu kommer vi att få hela Försvaret tillgängligt, av högsta kvalitet och användbart, i princip omedelbart om Sverige hotas, säger försvarsminister Sten Tolgfors.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".