Pastorn och hans advokat.

Pastorn förhörd om mordnatten

I Knutbyrättegången i Uppsala tingsrätt har den åtalade pastorn på torsdagen gett sin redogörelse för vad som hänt. Kammaråklagare Anne Sjöblom pressade pastorn på om det verkligen var möjligt att han på mordnatten vaknade av ett sms men inte av de skott som avlossades.

– Kan du förklara att du inte vaknar av tre skott i huset, men du vaknar av ett sms, frågade åklagare Anne Sjöblom

– Nej det kan jag inte förklara. Jag önskar att jag kunde det för jag förstår det inte själv. Du kan dammsuga i rummet där jag sover och det vaknar jag inte av men sms vaknar jag av. Det är ett inlärt ljud jag ska vakna av. Jag tycker själv det känns otroligt märkligt, sa pastorn.

Medgav utnyttjande
Pastorn gav även han en tydlig och detaljrik berättelse om händelserna i Knutby. Han var stundtals mycket ångerfull över hur han behandlat barnflickan, speciellt under förra året. Men han säger att han i sin tur var styrd att göra det av den han kallar sin chef, kvinnan som kallas Kristi brud.

Pastorn medgav dessutom att han utnyttjat barnflickan, även ekonomiskt.

– Det är ju pinsamt hur jag har utnyttjat den här människan ekonomiskt och jag skämdes över att vara en så låg girigbuk så att jag utnyttjat hennes snällhet. Jag låtsades ju därför inte veta om att hon gett mig de här pengarna i början, sa pastorn.

Har ändrat uppgifter
Det var först när han fick saldouppgifter presenterade för sig som han ville kännas vid att han fått pengar av barnflickan. Samma hållning har han haft om ett av de många sms:en som skickats mellan pastorn och barnflickan. Han har nekat till uppgifter tills han fått saker presenterade framför sig.

Han har gjort det bland annat för att skydda församlingen, säger han. Det var bland annat därför som händelsen när barnflickan slog hans andra fru i huvudet med en hammare, inte polisanmäldes.

– Det var något vi gemensamt kom fram till. Jag vet inte riktigt om det var så att vi kanske inte ville ha polisen granskandes församlingen. Det har ju visat sig vad det ledde till.

Frågade om sanndrömmar
Slutligen kom åklagaren in på alla drömmar om att personer skulle dö, som flera i församlingen haft.

– Finns det någon mer än du som har drömt sanndrömmar om dödsfall, frågade kammaråklagare Anne Sjöblom.

– Nej, svarade pastorn.

Pastorns advokat frågade om ”Kristi brud”
Pastorns advokat Ola Nordström frågade mycket om den kvinna som kallats Kristi brud, om hennes och pastorns relation och om hennes roll i församlingen. Enligt Ola Nordström finns det inget som tyder på att hon är inblandad i brotten, däremot har hon stor del i att barnflickan varit psykiskt nedbruten.

Ola Nordström tycker att pastorn gett bra förklaringar till innehållet i alla sms till barnflickan.

– Jag tycker att han klarar av det bra. Vi får ju tänka på att min klient har varit pastor i hela sitt vuxna liv och han har ständigt uttryckt sig i de här formerna som vi som inte är kristna tycker är lite kryptiska och inlindande på olika sätt.

Margita Boström
margita.bostrom@sr.se

Gunilla Österlund
gunilla.osterlund@sr.se

Namnen på den åtalade 32-årige pastorn har ersatts med ”pastorn” och den åtalade 27-åriga barnflickan med ”barnflickan”.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista