Foto: Anders Wiklund/Scanpix

EFSF-pengar ska rädda krisländer

2:32 min

EMU-systemets tilltänkta räddare, den nyskapade räddningsfaciliteten EFSF, ska snart börja ge ut nya obligationer. Pengarna ska i sin tur slussas vidare till EU-länder i kris, som Irland.

Just nu reser EFSF-chefer jorden runt för att övertyga investerare om att köpa de nya värdepapperna, berättar finanschefen Christophe Frankel.

– Vi har fått ett mycket positivt mottagande hos investerare. EFSF-obligationer kommer att vara mycket kvalitativa och likvida värdepapper, säger Christophe Frankel.

Det är säljande ord och nu gäller det verkligen för EFSF:s chefer att övertyga investerare om de nya obligationernas förträfflighet. Det är nämligen med hjälp av pengarna från obligationerna, maximalt närmare 4 100 miljarder svenska kronor som EMU och euro-bygget ska räddas.

Pengarna som lånas upp ska slussas vidare till länder i kris, och första anhalt är Irland.

– Och det är klassiska obligationer, men från en ny utgivare, säger Christophe Frankel.

EFSF, Europeisk finansiell stabilitetsfacilitet, skapades den 7 juni i år och placerades i Luxemburg. Högste chef är tysken Klaus Regling, finanschef är fransmannen Christophe Frankel.

Det är också Tyskland och Frankrike som tillsammans står för runt hälften av garantierna för obligationerna.

Sedan i somras har EFSF-chefer rest världen runt och träffat runt 150 investerare, och resandet fortsätter. I december är besök i Sverige, Danmark och Norge planerade.

Ännu återstår frågetecken, som vilken ränta obligationerna kommer handlas för och vilka löptiderna blir.

– Det finns ingen satt tidsgräns för våra obligationer, så det kan bli löptider på fem år, tio år, eller ännu längre, säger finanschefen Christophe Frankel.

Rent praktiskt är det den tyska riksgälden som kommer att ge ut obligationerna. Men innan dess måste alla inblandade parter i räddningspaketen vara överens.

– Så fort en avsiktsförklaring är påskriven av alla inblandade parter så kan vi börja låna upp pengarna, säger Christophe Frankel.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista