Ricardo Teixeira, en av de anklagade.

Fifa skakas av ännu en mutskandal

2:01 min

Två dagar före omröstningen om var fotbolls-VM 2018 och 2022 ska hamna skakas internationella fotbollsförbundet Fifa av en ny mutskandal. I går kväll sände brittiska BBC ett tv-program där tre medlemmar i Fifas exekutivkommitté anklagades för att ha tagit emot mutor.

Tv-programmet Panorama kunde i går kväll visa en lista från det schweiziska företaget ISL på personer som mutats. Och på listan fanns Issa Hayatou, ordförande för Afrikanska fotbollsförbundet och Ricardo Teixeira, ordförande för brasilianska fotbollsförbundet.

Dessutom fanns där ett företag med nära koppling till en tredje medlem av Internationella fotbollsförbundet Fifas högsta ledning, nämligen Nicolás Léoz, ordförande för det sydamerikanska fotbollsförbundet. Företaget ISL, som nu gått i konkurs, anlitades av Fifa för bland annat marknadsföring och misstänks ha betalat ut mångmiljonbelopp i mutor.

Fifa avfärdar i dag anklagelserna och säger att de här mutaffärerna redan har behandlats och avskrivits av en schweizisk domstol. Men Internationella olympiska kommittén, IOK, tänker inleda en granskning eftersom en av dem utpekade, Issa Hayatou, också är medlem i IOK.

För några veckor sedan stängdes två andra medlemmar av i Fifas exekutivkommitté, också efter mutanklagelser. Även den gången kom uppgifterna från brittiska medier, och det engelska fotbollsförbundet som vill arrangera VM 2018 befarar förstås att det här ska missgynna England när Fifas exekutivkommitté ska rösta på torsdag.

Den brittiske premiärministern David Cameron, på plats i Zürich där omröstningen ska äga rum, vill i dag inte uttala sig om programmet, men i helgen var han väl inte helt nöjd.

– Det är klart att det är frustrerande att programmet sänds precis före omröstningen, men vi har ju en fri press i det här landet, sa David Cameron i en BBC-intervju.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista