"Han har inte fått en rättvis rättegång"

Christian Diesen, professor i processrätt, följer rättegången för Ekots räkning. Han menar att pastorn hade en tydlig linje i sina svar.

– När det gällde första hustrun gällde det att säga så lite som möjligt, verkade det som. Men när det gäller den andra hustrun så försöker han få det till att hans kontakter med barnflickan handlar om själavård och han lägger sig så nära hennes berättelse som det går och försöker tolka det till sin förmån, säger Christian Diesen.

Framstår han som trovärdig?

– När han kan hålla sig till det allmäna när det gäller församlingslivet och barnflickans eventuella motiv så har han inga problem att ge ett trovärdigt intryck, men ju mer konkreta anklagelserna är desto svårare har han att ge några rimliga förklaringar. Särskilt svårt blir det när åklagaren kommer in på sms och telefonsamtal som föregår det andra mordet.

– Det kom bland annat ett anonymt sms till barnflickan som säger ”Det första måste du det andra kan du göra av kärlek” och det förklarar han med att ”det första” som hon måste göra är att betala tionde till församlingen, ”det andra” är att betala hans telefonräkning. De här förklaringarna framstår som så orimliga att han själv måste flina och skratta åt dem. Han förmedlar ett intryck att det här kan väl ingen tro på.

Vilket är ditt intryck av åklagarens insatser under dagens förhör?

Åklagaren har visat mycket bra förhörsteknik men har också fått helt fria tyglar av rätten och ahr kunnat gå in och ifrågasätta pastorn så fort han säger något som inte passar. Rätten borde låtit förhöret gå till på ett helt annat sätt, där pastorn själv får framför sin version av det inträffade för att sedan bli ifrågasatt av åklagaren. Här kom ifrågasättandet så fort det inte passade åklagarsidan.

Du var ju tidigare kritisk mot hur rättegången fördes. Består det intrycket?

– Det får inte gå till som det gjort idag. Det strider mot rättegångsbalkens regler. Man kan säga att pastorn får inte en rättvis rättegång när det går till på det här sättet. Det är inte säkert att det påverkar processen utan det hänger på hur det går till sen, men det har inte gått rätt till idag.

Har försvaret reagerat på det här?

– Bara vid något enstaka tillfälle reagerade man mot att åklagaren refererade till vittnen som ännu inte hörts och talar om va de sagt till polisen och det får man inte göra. Så småningom påpekade försvaret detta och då rättade sig åklagaren på den punkten, men inte när det gällde att hålla motförhör hela tiden.

Hur stort problem är det här för den fortsatta rättegången?

– Det återstår att se. Skulle pastorn bli friad så hade det ingen inverkan. Blir han fälld så kan de åberopa grovt rättegångsfel men då tänker man att det reparerar man i hovrätten, Christian Diesen.

Anna Hernek
anna.hernek@sr.se

Namnen på den åtalade 32-årige pastorn har ersatts med ”pastorn” och den åtalade 27-åriga barnflickan med ”barnflickan”.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".