Avvisning av egyptier utreds redan av FN

Människorättsorganisationen Human Rights Watch kräver att FN ska leda en internationell granskning av hur det gick till när den svenska regeringen avvisade två män till Egypten. FN har inte fått någon formell begäran, men enligt uppgift granskas den svenska regeringens ansvar redan sedan två år tillbaka.

– Vi har följt det här ärendet i flera år nu. Sverige fick redan våren 2002 kritik från FN för avvisningen, säger Edward Flynn hos FN:s högkommissarie i Genève.

FN:s kommitté för mänskliga rättigheter skrev då i paragraf 12 i rapporten att den var oroad för hur terroristjakten påverkade situationen för mänskliga rättigheter i Sverige, säger Edward Flynn.

Sverige blåste faran över
Kommittén begärde svar från den svenska regeringen som året därpå förklarade att männen inte utsatts för tortyr. Förenklat så blåste den svenska regeringen faran över, eller for med osanning. Den svenska regeringen hade nämligen inte gjort någon läkarundersökning eller oberoende granskning av vad de två männen utsatts för när de fördes från Sverige av utländska agenter.

FN:s kommitté för mänskliga rättigheter fortsätter granskningen. Den är inte offentlig och den svenska regeringen har därför kunnat mörka detta. Edward Flynn bekräftar liksom Sir Nigel Rodley, som sitter med i kommittén.

– Jag kan inget säga eftersom samtal pågår, hur frestad jag personligen än kan vara, säger han.

Trovärdigheten undergrävs
Bland utländska experter på mänskliga rättigheter har den svenska trovärdigheten undergrävts. Många är oroade att ett land som Sverige, som annars har hög svansföring, riskerar att sända en signal att när det gäller ”krig mot terrorism” är allt tillåtet, inklusive tortyr.

Enligt Svenska Dagbladet säger statsminister Göran Persson att det är aldrig bra att bli ifrågasatt av organisationer som Amnesty.

– Det är inte där vi vill finnas, säger Göran Persson.

Alice Petrén
alice.petren@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista