En portugisisk börsmäklare. Foto: Francisco Seco/Scanpix.

Höjda räntor för skuldtyngt Portugal

Regeringen försöker lugna skakig marknad
1:46 min

Oron kring euron lägger sig inte, trots helgens räddningspaket för Irland. I dag fortsatte räntorna upp för flera av de skuldtyngda euro-länderna i södra Europa, bland annat Portugal, rapporterar vår Sydeuropakorrespondent.

Regeringen här i Lissabon gör sitt yttersta för att lugna marknaderna, liksom kollegerna i Madrid, men det är skakigt. Portugal har fått betala ända upp mot 7,25 procent för sina lån och för Spaniens del har ett nytt rekord nuddats idag: 5,7 procent.

Räntan har sjunkit något igen, men det visar att finansaktörerna inte litar på att Irlandspaketet ska räcka. Hur står det egentligen till med de portugisiska och spanska bankernas stabilitet, är frågan. Även för Italien har lånen blivit dyrare.

Centralbanken här i Lissabon gick i dag ut med en varning om att Portugals banker löper en stor risk att inte klara sig själva, om regeringen misslyckas med att trycka ner statsutgifterna, budgetunderskottet och skulderna.

Målet för det innevarande året, 2010, var att sänka underskottet i budgeten från 9,3 till 7,3 procent av BNP, men nu undrar många här hur det ska det gå till, när det nu bara är en månad kvar av året?

Spanien har tagit i betydligt tuffare, vilket också bromsat ekonomin så pass att den inte växte överhuvudtaget under det tredje kvartalet. Men mer behövs, heter det, som att reformera arbetsmarknaden.

Upprensningen bland sparbankerna på Medelhavskusten går också långsammare än sagt. Till skillnad från portugisiska banker, som lånat ut till konsumtion och import, har de spanska sparbankerna varit frikostiga med lån till fastigheter.

När fastighetsbubblan sprack, så hamnade de i en knivig sits, lik den för irländska och amerikanska banker. De spanska storbankerna har hittills beskrivits som mycket solida, men marknaderna verkar osäkra över riskerna och agerar nervöst.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".