En man med ansiktsmask på väg in i vallokalen. Foto: Emilio Morenatti/Scanpix.
Haiti

"Koleran sprids som en präriebrand i norra Haiti"

1:49 min

Koleraepidemin i Haiti kan förvärras än mer av det kaotiska valet enligt Läkare utan gränser, som är den organisation som varit mest aktiv i bekämpningen av koleran.

"All slags osäkerhet påverkar vårt arbete, helt enkelt för att teamen inte kan komma ut dit de ska" säger Sylvain Grouix, en av de ansvariga för Läkare utan gränser, MSF, i Haiti.

På MSF:s koleracentra runt om i landet behandlas 1 000 patienter per dag, och det blir bara värre.

"Uppe i norr sprider sig koleran som en präriebrand just nu", säger Sylvain Grouix.

"Det spelar ingen roll hur många koleracentra vi öppnar, vi kan ändå inte stoppa den".

MSF har uppmanat andra internationella aktörer att satsa mer.

"Vi behöver mer handling och mer samordning", säger Sylvain Grouix.

Men han är noga med att inte överdramatisera.

"Vi måste undvika att måla upp drastiska prognoser om tiotusentals döda. Vi måste informera på ett öppet och realistiskt sätt. Och som det är nu, rör det sig inte om någon smitta som finns i atmosfären. Koleran smittar från person till person och att den sprider så mycket beror på att det är litet land där folk reser mycket".

Men varför har man inte satt igång någon massiv vaccineringskampanj?

"Att vaccinera är en extremt komplicerad process. Det krävs tre doser per person. Vi skulle behöva tolv miljoner doser och så mycket finns inte ens på världsmarknaden i dag. Dessutom dröjer det innan vaccinet verkar och det håller dessutom bara ett halvår", säger Sylvain Grouix.

Han säger att det viktigaste nu är att få ut rent vatten och skapa bra sanitära förhållanden. Det är det bästa sättet att hålla koleran borta.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista