Elbolag ska tvingas till öppnare prissättning

"Ett nutida bedrägeri"
2:10 min

Samtidigt som priset i dag har fortsatt att stiga, är det många kunder som saknar förtroende för elbolagens prissättning.

Det här vill nu Energimarknadsmyndigheten ändra på genom flera förslag som i dag överlämnats till regeringen.

En av många som saknar förtroende för elbolagen är Anders Henriksson i Kungälv. Han värmer upp sitt hus med direktverkande el och bytte för två veckor sedan från rörligt till fast pris, och det är han glad för.

– Det känns väldigt bra nu när man ser att elpriserna faktiskt går rakt upp. De tar väl för mycket betalt de här elbolagen också. De tjänar massor av pengar, med Vattenfall till staten. Ett nutida bedrägeri, tycker jag på sätt och vis, säger Anders Henriksson.

Priser på el fortsätter att stiga, när kylan håller greppet om Sverige. På Nordpool, där elpriset görs upp dagligen, tog priset inför leverans i morse ett skutt till strax över en krona per kilowattimme.

Det är betydligt mer än den senaste veckan, och jämfört med för till exempel ett år sedan.

Elmarknaden domineras av de tre jättarna Vattenfall, Fortum och Eon och har länge kritiserats för dålig konkurrens.

Enligt statliga Energimarknadsinspektionen är problemet inte marknaden i sig, utan att kunderna är för dåligt informerade om hur marknaden fungerar.

Nu är det meningen att bolagen ska bli mer öppna om hur till exempel prissättningen går till, och därigenom minska riskerna för konkurrensbegränsningar.

För att garantera att reglerna följs ska en oberoende observatör ta plats i kärnkraftbolagens styrelse.

Energimarknadsinspektionens generaldirektör Yvonne Fredriksson hoppas att det här ska tvätta bort föreställningen om en marknad som inte fungerar som den ska.

– Kunderna måste helt enkelt inse att elmarknaden kommer att kännetecknas av varierande elpriser och att det finns en möjlighet för kunderna själva att påverka sina kostnader genom att variera sin förbrukning, säger Yvonne Fredriksson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".