Polis utanför Abu Hamzas hem.

USA begär brittisk imam utlämnad

Den brittiske extreme islamistiske predikanten Abu Hamza greps av polis i London tidigt på torsdagsmorgonen. Han anklagas bland annat för aktivt stöd till terroristnätverket al-Qaida. Brittisk domstol ska nu ta ställning till om han ska utlämnas till USA för rättegång.

Samtidigt som en första domstolsförhandling om USA:s begäran om en utlämning av Abu Hamza pågick i London höll den amerikanske justitieministern John Ashcroft presskonferens i Washington för att berätta exakt vad det är amerikanerna anklagar Abu Hamza för.

Stöd till al-Quaida
Bland de elva åtalspunkterna fanns aktivt stöd till terroristnätverket al-Qaida och talibanerna, inblandning i ett försök att skapa ett träningsläger för terrorister i Oregon i USA och medverkan i en gisslantagning i Jemen för sex år sedan.

Vid kidnappningsdramat i Jemen togs sexton utländska turister, bland dem amerikaner och britter, som gisslan. Abu Hamzas son var en av dem som senare dömdes för kidnappningen och Jemen har länge försökt få Abu Hamza utlämnad för rättegång.

Välkänd och avskydd
Abu Hamza har i många år varit en välkänd och kontroversiell man i Storbritannien. Han har varit avskydd av den stora majoriteten av muslimerna i Storbritannien för sina militanta islamistiska predikningar och sitt uttalade stöd för Usama bin Ladin.

Misstankar om att han har gett råd och stöd till terrorgrupper har funnits länge och flera män som senare har dömts för terrordåd har ingått i hans församling i en moské i norra London.

Moskén stängdes efter en polisrazzia förra året. Då hittades bland annat falska identitetshandlingar där.

Den brittiska polisen har hittills inte haft tillräckligt med bevis för direkta kopplingar till terrorgrupper för att kunna åtala Abu Hamza. Nu anser sig uppenbarligen de amerikanska myndigheterna ha bevis, enligt uppgift genom förhör med terrormisstänkta som hålls i USA.

Agneta Ramberg, London
agneta.ramberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista