Än så länge har det inte frusit mycket is på havet, men isen har ställt till vissa problem i skärgårdarna. Foto: Scanpix.

Isbrytare rekordtidigt ute i skärgårdarna

1:58 min

Den tidiga vinterkylan gör att de svenska isbrytarna står beredda att börja arbeta ovanligt tidigt i år.

Att isbrytare står redo redan i november, det var längesedan senast, berättar Ulf Gullne som är chef för isbrytningsenheten på Sjöfartsverket.

– Det är mycket ovanligt. De här tidiga vintrarna har vi inte haft sedan 80-talet, säger Ulf Gullne, chef för isbrytningsenheten på Sjöfartsverket.

Än så länge har det inte frusit tillräckligt mycket is på havet för att isbrytarna ska ha fått något att göra. Däremot har isen ställt till vissa problem i skärgårdarna och i Nordre Älv, norr om Göteborg, där bilfärjan över älven inte har kunnat gå eftersom det har flutit stora isflak i vattnet.

– Isen kommer drivande ända uppifrån Kungälv och så ska det ju ut här, säger Tore Jakobsson som normalt sett brukar köra färjan, men som i dag har fått hjälpa till med att få bort isen.

En grävskopa står ombord på färjan och sträcker sin skopa i vattnet och slänger bort så mycket is den orkar. Bogserbåten pallade inte med att hjälpa till eftersom strömmen här i älven var för stark och det kom ny is hela tiden.

Att den här isen kommer redan så här års förvånar.

– Förr om åren har det brukat komma efter nyår i alla fall, så det här är rekordtidigt, säger Tore Jakobsson.

Den statliga isbrytningen har Sjöfartsverket hand om och deras huvuduppgift är isbrytning på havet. Sverige har tio isbrytare som man kan använda sig av.

En mildare vinter kostar isbrytningen runt 180 miljoner kronor, men är det lika kallt som det var förra vintern hamnar man på 230 miljoner kronor.

Att det skulle bli så kostsamt i år, det är för tidigt att veta, säger Ulf Gullne på Sjöfartsverket.

– Bara för att det börjar tidigt är det inte säkert att det blir en sträng vinter, men vi är beredda för i stort sett vilken vinter som helst, säger Ulf Gullne.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista