Kina är världens största bilmarknad. Foto: Andy Wong/Scanpix.

Bilförsäljningen går starkt framåt igen

I Kina väntas dock en avmattning
1:52 min

Den djupt krisande fordonsindustrin gör en stark återhämtning i år. Försäljningen har ökat på de flesta marknader och det finns stora förväntningar inför de försäljningssiffror som publiceras senare i dag, både här hemma och i USA.

Det är inte bara den rekordstarka svenska BNP-ökningen som överraskar bedömarna. Minst lika stor är förvåningen över den kraftiga återhämtningen i fordonsindustrin.

När siffrorna över bilförsäljningen i november publiceras både i Europa och i USA senare i dag är förväntningarna därför högt ställda och enligt prognoserna finns det skäl till optimismen.

Kina är i fokus och där väntas försäljningen på årsbasis ligga på 18 miljoner bilar och lastbilar.

Oktobersiffran på världens största bilmarknad indikerade hela 19 miljoner men det väntas faktiskt en avmattning på grund av förändringar och försämringar i beskattningen.

Nästa år beräknas ökningen bli drygt tio procent, att jämföra med 50 procent 2009 och 30 procent i år.

Den högre beskattningen uppges bero på att den kinesiska regeringen sägs ha insett att den starka stimulansen till bilinköpen har lett till en kraftigt försämrad miljö och en fortsatt snabb ökning av oljeimport och oljekonsumtion.

Det perspektivet tycks dock inte bekymra de amerikanska bilköparna. Prognoserna talar om den stora och bränsleslukande stadsjeepens återkomst.

Prognosmakarna överraskas av den snabba återhämtningen i en bransch som var på väg mot en totalkrasch förra året.

Ford och Chrysler antas ha ökat försäljningen med 20 procent och GM med nästan lika mycket, räknat på hela året.

GM drog in motsvarande 140 miljarder kronor i börsnoteringen nyligen.

Amerikansk bilproduktion ligger just nu på 12,2 miljoner på årsbasis.

Även svensk bilförsäljning har haft starka säljsiffror under året och det enda frågetecknet är väl Saab Automobiles ständigt nedskrivna prognoser.

Når Saab 30 000 till 35 000 sålda i år, eller blir det bara 25 000?

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".