Parasiten Cryptosporidium, som härjar i Östersund och orsakar svår magsjuka. Foto: Marianne Lebbad/ Smittskyddsinstitutet

Vattenparasiter en återkommande fara

1:56 min

Situationen som har uppstått i Östersund med en parasit som förorenar det kommunala dricksvattnet kan komma att bli vanligare i Sverige framöver.

Detta hävdar nu de kommunala vattentjänstföretagens branschorganisation, Svenskt vatten.

– Det är väl det vi är oroliga för, att det här kommer bli vanligare i och med klimatförändringarna och att det kommer bli mera regn. Då sköljer det av de här parasiterna från marken. Det kan komma från gödsel, liksom avföring från husdjur, nötkreatur och vilda djur och sådana saker, säger dricksvattenexpert Gullvy Hedenberg.

I går beräknades att åtminstone 4 500 personer i Östersund har blivit magsjuka av den numera riksbekanta parasiten Cryptosporidium. Det är det största vattenburna utbrottet någonsin i Sverige.

Arbetet med att spåra smittkällan pågår fortfarande, och parasiten har hittats i råvattnet till det kommunala dricksvattennätet, i Storsjön.

Det är just vid vattenverk som förses av sådana här ytvattentäkter som parasiter har störst chans att ta sig ut i dricksvattensystemet, enligt Gullvy Hedenberg.

– Det är ju större risk när man har en sjö där vattnet kan rinna ner, säger hon.

Hälften av allt dricksvatten i Sverige kommer i dag från ytvattentäkter, men det finns inga larmsystem som ska upptäcka parasiter.

Vattnet ska istället passera olika barriärer i vattenverken, exempelvis klor och ozonbehandlingar, för att förhindra att parasiter tar sig ut i dricksvattennäten.

Varför det inte har fungerat i Östersund vet kommunen inte, men klart är att hur landets drygt 2000 kommunala vattenverk är utrustade för liknande smittspridningar varierar.

– Det finns krav på att de ska ha tillräckligt många barriärer. Problemet är bara att just nu så vet man inte riktigt hur bra olika barriärer är. Det är väl det som vattenverken jobbar med nu också, säger Gullvy Hedenberg.

Gullvy Hedenberg hoppas nu att det som har hänt i Östersund ska få samma effekt som ett liknande utbrott av en annan parasit i norska Bergen fick 2004 då över 800 insjuknade.

– Det gjorde ju att många andra vattenverk där tittade på sina processer i vattenverket, säger dricksvattenexperten Gullvy Hedenberg, på Svenskt vatten.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista