USA:s försvarsminister Robert Gates (t v) vill riva upp förbudet snarast. T h försvarschef Mike Mullen. Foto: Charles Dharapak/Scanpix.
USA

Förbud mot homosexuell militär kan lyftas direkt

1:33 min

USA har kommit ett steg närmare att tillåta öppet homosexuella att tjänstgöra i militären. Den nuvarande lagen bör ändras, sa försvarsminister Robert Gates i kväll, efter att Pentagon presenterat en egen utredning av frågan.

– Det är dags att slopa förbudet mot öppet homosexuella inom militären, sa försvarsminister Robert Gates.

Pentagons egen rapport visar att det inte finns några säkerhetsmässiga eller andra hinder för att bögar och lesbiska öppet ska kunna tjänstgöra inom försvarsmakten.

– Därmed kan man riva upp lagen, det är min starka rekommendation att det görs snarast, sa försvarsminister Gates.

Det nuvarande förbudet mot öppet homosexuella inom militären brukar sammanfattas som "don’t ask, don’t tell" – fråga ingenting, säg ingenting.

Reglerna som infördes 1993 innebär att homosexuella har rätt att tjänstgöra, men bara så länge man döljer sin läggning. Den som är öppen med sin homosexualitet får sparken. Fler än fjortontusen personer har hittills avskedats av den anledningen.

Försvarsdepartementets utredning visar att en stor majoritet inom militären tycker att man bör avskaffa diskrimineringen av homosexuella.

President Barack Obama har sagt att han vill upphäva reglerna. Hittills har framförallt republikanerna i senaten bromsat försöken till förändring, men

Pentagons rapport kan bidra till att ett antal senatorer ändrar sig. En omröstning i frågan väntas någon gång de närmaste veckorna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista