Östersjömiljarderna har gett få nya jobb

I dag, fredag, publiceras ytterligare en granskning av Östersjömiljarderna, ett av statsminister Göran Perssons stora bidragsprojekt med skattebetalarnas pengar. Ett konsultföretag har försökt mäta om den första bidragsmiljarden har haft någon effekt. Det diplomatiska svaret är: till viss del.

De två Östersjömiljarderna är skattepengar, biståndspengar, som statsministern och regeringen själv har kunnat dela ut, vid sidan av allt annat skattefinansierat bistånd som fördelas av riksdagen.

I två tidigare utredningar, en från riksdagens revisorer och en från statskontoret, har det funnits en förödande kritik av hur det gick till när miljarderna delades ut och hur pengarna har redovisats.

Statskontoret har också gjort en genomgripande utvärdering av den andra Östersjömiljarden, där konstaterade man att den inte har haft den effekt man hoppades på. Det var ”mycket prat och lite verkstad”, som någon av utredarna uttryckte det.

Målet uppfyllt till viss del
Nu har ett konsultföretag, Boston Consulting Group, mera flyktigt, försökt ta reda på effekten av de första 1 000 miljonerna som delades ut. Det var pengar som togs ur sysselsättningsbudgeten och tanken var att satsa dem i projekt som skulle hjälpa de gamla kommunistländerna på andra sidan Östersjön och samtidigt skapa nya jobb i Sverige.

Men det blev inga nya jobb att tala om, säger utvärderarna nu. Sammantaget har det övergripande målet med de 1 000 satsade miljonerna uppfyllts ”till viss del”, säger man.

Boston Consulting Group har i motsats till Statskontoret inte använt någon utomstående expertis i sin utvärdering och säger också självkritiskt att det kan finnas en svaghet i den, för hur hittar man tokigheter i projekt om ingen inblandad berättar om dem?

Östersjöcentrum planeras
Utvärderingen tog drygt 4 månader och kostade 3,5 miljoner kronor. Några fler svenska Östersjömiljarder blir det inte.

Fyra av länderna som har fått del av miljarderna är ju numera medlemmar i EU och ska i då få stöd av EU:s gemensamma kassa. I stället förbereder regeringen ett nytt Östersjöcentrum som kan komma att omsätta uppåt 100 miljoner kronor om året.

Var högkvarteret ska ligga är oklart, flera kommuner slåss om det.

Jan Mosander
jan.mosander@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista