Demonstration för den fängslade Michail Chodorkovskij tidigare i veckan.

Rysslands rikaste man inför rätta

På fredagen inleds rättsprocessen mot Rysslands rikaste man, Michail Chodorkovskij. Han anklagas för bedrägeri och skattebrott och han hotas av tio års fängelse.

Kritiker menar att president Vladimir Putin bara vill bli av med en politisk opponent, men många vanliga ryssar tycker att det är bra att man sätter de rika så kallade oligarkerna på plats.

Chodorkovskij har varit det ryska näringslivets glamour-boy. Han är ung, 40 år, och han har i flera år lett Rysslands största oljebolag Yukos och även varit den största aktieägaren. Han är därmed rikast i Ryssland, sextonde rikaste i världen, med en förmögenhet på 120 miljarder kronor.

Men i oktober förra året slog tungt beväpnad rysk polis till och arresterade honom och han fick byta det bekväma miljardärslivet mot tillvaron i en rysk fängelsecell.

Putin förnekar politiska motiv
Chodorkovskij åtalas för bedrägeri och för att ha struntat i att betala skatt. Men Putins kritiker tror att det i själva verket är hans politiska aktiviteter som gjort att han anhållits. Chodorkovskij stödde bland annat två högerinriktade partier inför parlamentsvalet förra året och han har därför blivit en obekväm person för makten.

Putin förnekar förstås detta och säger att det bara handlar om juridik. Alla måste betala skatt, även miljardärer.

Risk för orättvis rättegång
Kritikerna är nu oroliga för att Chodorkovskij inte kommer att få någon rättvis rättegång. En hög representant för Europarådet har den här veckan varit i Moskva för att undersöka saken, men hon fick återvända utan att ha fått träffa Chodorkovskij själv.

Många vanliga ryska medborgare har däremot bara applåderat skadeglatt, de har aldrig kunnat acceptera de nya miljardärerna.

Bröt mot Putins överenskommelse
Chodorkovskij hör till den lilla grupp så kallade oligarker, som lyckades sig göra kolossala förmögenheter under Rysslands tvivelaktiga privatiseringar under 90-talet. Under president Boris Jeltsin hade de också stort politiskt inflytande.

När Putin kom till makten gjorde han upp med oligarkerna om att de skulle få ha kvar sina förmögenheter mot att de inte blandade sig i politiken.

Putin ansåg att Chodorkovskij gick ifrån den uppgörelsen när han började stödja partier och andra organisationer.

Sten Sjöström, Moskva
sten.sjostrom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista