Missnöje med låga löner på däckfabrik

I dagarna är det två år sedan däckfabriken i Gislaved lades ner av tyska däckjätten Continental och 800 anställda i Sverige förlorade sina jobb. Sveriges Radio har besökt Continentals fabrik i Timisioara i sydvästra Rumänien dit en del av tillverkningen flyttades.

Lönen för en däckarbetare vid Continentals fabrik är ungefär 1 400 kronor i månaden och det är snarare under än över genomsnittet för en industriarbetare i Timisioara.

De anställda på fabriken strejkade nyligen mot låga löner och dåliga arbetsvillkor, säger däckarbetaren Emil, som inte vill säga vad han heter i efternamn.

Förutom lönen är Emil och hans kollegor missnöjda med att de inte får sitt lagliga ob-tillägg för att de jobbar treskift och att de inte fritt får bilda en fackförening på fabriken.

Protester mot lönesättning
Just nu pågår arbetet som vanligt, men Emil säger att strejkerna kommer att fortsätta tills de anställda får igenom sina krav. Ekonomichefen Peter Hockmut tonar ned betydelsen av strejken.

– Jag skulle inte kalla det för strejk, fabriksarbetarna lägger ner arbetet för ett par timmar, men för mig är det en naturlig sak. De vill ha mer pengar, säger han.

Representanter för de anställda och företagsledningen har nu bildat arbetsgrupper för att lösa de problem som finns, berättar Peter Hockmut.

Lägre kostnader
Fabriken i Timisioara tillverkar nio miljoner däck per år. Det är mer än dubbelt som många som gjordes i Gislaved. Man har ungefär lika många anställda som jobbar för en tiondel av lönen i Sverige

Trots att Continental har mycket lägre kostnader för att tillverka till exempel Viking och Gislaveddäck, så kommer inte däcken att bli billigare för konsumenterna.

– Naturligtvis erbjuder vi inte billigare däck, men om konkurrenterna eller konsumenterna sätter press på oss, kommer priserna naturligtvis att gå ner. Det är en fri marknad, säger Peter Hockmut.

Mattias Hemmingsson
mattias.hemmingsson@sr.se

Ett längre reportage från Continentals däckfabrik i Rumänien hör ni i programmet Pengar i P1 efter nyheterna klockan 10.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista