Pakistansk missil, som går att kärnvapenbestyckas provskjuts på okänd plats i Pakistan. Foto: Scanpix.
Wikileaks

Oro över Pakistans kärnvapen

Det pakistanska dubbelspelet väcker frustration och ilska
1:43 min

Enligt uppgifter från Wikileaks framgår bland annat att Pakistans kärnvapen gett upphov till mycket större internationell oro än vad som har sagts offentligt. USA och Storbritannien fruktar att kärnvapenmaterial kan hämna i händerna på islamistiska extremistgrupper.

Det är inte risken att extremistgrupper ska få tag på ett helt kärnvapen som oroar USA och Storbritannien.

Enligt en rapport från den tidigare amerikanska ambassadören i Pakistan är det i stället risken att någon anställd någonstans i det pakistanska kärnvapenprogrammet gradvis lyckas smuggla ut tillräckligt mycket klyvbart material för att till sist kunna framställa ett vapen som oroar.

De hemliga rapporterna, som citeras i dag i både brittiska The Guardian och amerikanska New York Times, varnar för att Pakistan framställer kärnvapen i snabbare takt än något annat land i världen.

Det samtidigt som landet står på randen av ekonomisk katastrof och extremistiska grupper får ett allt större inflytande. Enligt rapporterna delas oron av Ryssland.

Förutom oro löper amerikansk frustration som en röd tråd genom de diplomatiska rapporterna om Pakistan. Frustration och ilska över pakistanskt dubbelspel.

Pakistan - ett förment allierad och ett land som sedan elfte septemberattackerna 2001 har fått över 160 miljarder dollar i militärt och annat bistånd från USA.

Men som samtidigt fortsätter att under bordet stödja såväl de afghanska talibanerna som den pakistanska islamistiska extremistgrupp, Lashkar-e-Taiba, som anses ha legat bakom attackerna i Bombay för två år sedan.

Pakistans mäktiga militära underrättelsetjänst ISI ser det fortsatta hemliga stödet till de grupperna som en strategisk försäkring gentemot vad man fortsätter att se som Pakistans huvudfiende – Indien och indiskt inflytande i Afghanistan.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".