"Niqab-förbud strider mot lagen"

"Lagstiftningen är väldigt tydlig"
1:35 min

Det är diskriminering att utestänga en elev från en utbildning bara för att hon bär slöja för ansiktet. Det har diskrimineringsombudsmannen, DO, nu kommit fram till.

En kvinna som började en barnskötarutbildning för ett år sedan vid ett vuxengymnasium i Stockholm anmälde skolan till DO eftersom studenterna förbjöds att bära slöja som täcker ansiktet.

– Vi har tittat i första hand på om man kan ha ett generellt förbud. Lagstiftningen är väldigt tydlig och säger att det kan man inte, utan man måste göra en prövning av om det inte är möjligt att bedriva undervisningen för den här eleven. Sedan har vi gått in i det här individuella fallet och tittat på hur förutsättningarna har varit för henne, och kommit fram till att det inte funnits bärande skäl att utestänga henne, säger DO Katri Linna.

Niqab är ett plagg som döljer ansiktet förutom ögonen. I januari 2009 påbörjade kvinnan i niqab en ettårig barnskötarutbildning på Västerorts vuxengymnasium i Stockholm.

Men skolan förbjuder eleverna att bära plagg som täcker ansiktet. Kvinnan fick då besked om att hon inte kunde gå utbildningen så länge hon bar niqab.

Då anmälde hon saken till DO, som i dag alltså kommer med sitt beslut.

– Lagen ställer särskilda krav på utbildningsanordnare att arbeta för att möjliggöra för alla, oavsett bland annat religion, att delta i undervisningen. Det beror också på vad det är för utbildning, är det till exempel laborationer som av säkerhetsskäl kräver att man inte bär den här typen av ansiktsslöja så är inte det möjligt helt enkelt. Men till exempel att kunna ha kontakt med läraren har i den här kvinnans fall lösts genom att hon suttit i klassen på det sättet att hon kunnat visa sitt ansikte för läraren men inte för sina manliga elevkolleger, säger DO Katri Linna.

Eftersom kvinnan fått gå utbildningen i väntan på DO:s beslut, tänker inte Katri Linna driva ärendet vidare till domstol.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".