Myndigheterna har ökat bevakningen av Himmelska fridens torg i Peking inför 15-årsdagen av studentupproret.

15 år sedan studentupproret i Peking

Vid den här tiden för 15 år sedan protesterade kinesiska studenter vid Himmelska fridens torg. Upproret pågick i ett par veckor innan det krossades. I dag märks ingen liknande proteströrelse bland studenter, men deras förtroende för den information som myndigheterna sanktionerar är inte stort.

På några parksoffor i en lummig skuggig avskild del av universitetsområdet sitter några studenter.

Några av dem läser, andra för samtal eller bara tar det lugnt inför nästa föreläsning. Peking Normal University är ett av de mera prestigefyllda i Kina med 20 000 studenter.

Extra polisbevakning
De kinesiska myndigheterna är extra observanta vid den här tiden på året.

I slutet av maj och början av juni 1989 skedde den mest omfattande protestaktionen mot det kommunistiska styret i Peking på senare tid. Ett tusental unga demonstranter dödades den 4 juni när stridsvagnar krossade revolten.

Flera kända aktivister hålls under polisbevakning och flera poliser än vanligt syns vid offentliga platser. Inte minst vid Himmelska fridens torg i Peking, platsen för uppgörelsen för femton år sedan.

Litet politiskt intresse
Tjugo-årige Wan Wen-zhi från Kaifeng vid Gula floden i Henanprovinsen studerar astronomi. Enligt honom är det politiska intresset bland dagens studenter litet.

– Det som hände för femton år sedan intresserar bara några få aktivister, säger han.

Kan något liknande hända igen?

– Nej, det är inte rätt tid nu trots att friheterna är ännu mera begränsade i dag. Det är svårare att få tag i information, säger Wan Wen-zhi.

Det är givetvis ett problem att hela tiden tvingas att söka information på många ställen och samtidigt veta att mycket av informationen är styrd och oberoende källor är svåra att få tag på.

– Men egentligen bryr jag mig inte så mycket om politik, säger han.

Han ägnar hellre sin fritid åt att läsa och gillar särskilt reseberättelser, berättar han.

Studentkorridor utan tv
Du Xiao-Wei är 23 år. Hon kommer från Hebeiprovinsen. Hon studerar historia med betoning på italiensk renässans. I hennes studentkorridor finns ingen tv.

– Jag försöker informera mig genom att läsa Folkets dagblad och andra tidningar. Tyvärr får vi inte alltid hela sanningen, säger hon.

Är det ett problem?

– Givetvis är det ett problem. Sådant som tillhör skuggsidan i samhället och det finns en hel del sådant, det döljs och det är ett bekymmer för oss som vill veta, säger Du Xiao-Wei.

Men ändå tycker hon att det inte skulle vara bra att leva i ett samhälle där friheterna är alltför stora. Det måste finnas starka ledare som tar ansvar och det har Kina, säger hon.

Lars Gunnar Erlandson, Peking
lars-gunnar.erlandson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".