Små skillnader mellan Kerry och Bush

I USA kritiserar den demokratiske presidentkandidaten John Kerry hårt president Bushs antiterror- och utrikespolitik. Han ifrågasätter bland annat Vita husets kopplingar till Saudiarabien, men frågan är hur mycket de båda kandidaterna egentligen skiljer sig åt.

Enligt John Kerry skiljer de båda presidentkandidaterna sig åt en hel del.

– De körde över när de skulle ha försökt övertyga. De gjorde saker på egen hand när de skulle försökt få ihop ett lag, de gjorde USA mindre säkert än vad det skulle vara i en farlig värld, säger han i ett tal.

John Kerry tog till flera retoriska grepp i sin kritik av Bushregeringen.

Den demokratiske presidentkandidaten sa också bland annat att det finns en längtan i omvärlden efter ett USA som på nytt lyssnar och leder. Ett USA som är respekterat och inte fruktat.

Få och små skillnader
Kerry förklarade återigen att han är beredd att bygga nya allianser, använda sig mer av diplomati och minska beroendet av oljan i Mellanöstern.

Men de konkreta detaljerna i talet var relativt få och på flera punkter när det gäller utrikespolitiken, till exempel gentemot Israel och i Irak, är skillnaderna mellan Bush och Kerry i dag inte så stora.

Men för att markera olikheter sa den demokratiske senatorn att Vita Huset måste göra något åt vad han betecknade som Saudiarabiens stöd till al-Qaida och terrorgrupper. Bushfamiljens nära kopplingar till den saudiska kungafamiljen har ju även tidigare ifrågasatts.

Hårt mot hårt i terroristjakten
Till skillnad från en del andra demokratiska kongresspolitiker kritiserade Kerry i sitt tal inte tidpunkten för den terrorvarning som justitieministern Ashcroft gick ut med i torsdags.

Enligt skeptikerna är utspelet, som även ifrågasätts internt i Bushregeringen, ett sätt att försöka vända presidentens minskade stöd i opinionsmätningarna.

Men Kerry förklarade att han, om han blir vald, också tänker sätta hårt mot hårt i jakten på terroristerna.

Stark ledare
John Kerry har kritiserats även inom det egna demokratiska partiet för att han den senaste tiden inte tillräckligt tydligt kritiserat president Bushs utrikespolitik.

Gårdagens tal var ett försöka att ändra på det och försöka visa det som enligt opinionsmätningarna är mycket viktigt för väljarna: Att han är en stark ledare.

Anders Ask, New York
anders.ask@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".