Förvaltare av pensionspengar granskas

I takt med att svenskarna får mer pengar på sina PPM-konton har företag som erbjuder sig att förvalta och ta hand om PPM-valen åt sina kunder dykt upp. Marknaden är stor, över fem miljoner löntagare avsätter varje år en sjundedel av sin pension i PPM-systemet, men nu granskas de nya kapitalförvaltarna av Finansinspektionen.

– Det är en tämligen ny företeelse att erbjuda PPM-fondsförvaltning. Vi har idag identifierat en handfull företag där vi misstänker att det skulle kunna vara fallet. Dem avser vi att kontakta, men vår utredning fortgår och det är möjligt att vi kommer att upptäcka även ytterligare företag, säger Gent Jansson, chefsjurist på Finansinspektionen.

Tillstånd krävs
Sedan årsskiftet har Finansinspektionen infört att man måste söka tillstånd för att få använda kundernas koder för att göra valen åt dem i PPM-systemet.

Just nu pågår en granskning av de aktiva aktörer som finns på marknaden. Stora kapitalförvaltare som banker och liknande har redan tillstånd att ta hand om kunders PPM-val.

Men i takt med att det blir allt mer pengar i systemet, ökar intresset att ta hand om dem.

En av de första att söka tillstånd var fondmarknaden.se, som är ett fondtorg på nätet. Än så länge har de bara drygt 2 000 kunder som köper den här tjänsten.

Men eftersom allt fler inte orkar välja bland alla 660 fonderna på egen hand tror Marcus Ehrenpreis, ansvarig för fondmarknaden.se:s aktiva fondtjänst att kunderna kommer att bli fler.

– Många känner att man saknar tid, intresse och kanske kunskap om PPM. Så man är glad att lämna över det till oss, säger han.

Åtgärder till hösten
Men det finns aktörer som ännu inte har fått eller sökt tillstånd hos Finansinspektionen.

Finansinspektionens chefsjurist Gent Jansson säger att eftersom företeelsen med aktiv PPM fondförvaltning är så ny, så tänker man vänta till hösten med att vidta några åtgärder.

– De tillståndsärenden vi har haft, där har vi kunnat konstatera att bolagen har de ändamålsenliga organisationer och kunskaper så att vi känner oss trygga i att de kan bedriva den här verksamheten på ett bra sätt, säger han.

Jessica Josefsson
jessica.josefsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista