Ryska Yokos varnar för konkurs

Det största ryska oljebolaget Yukos riskerar att gå i konkurs, sedan det dömts att betala rekordstora skatteskulder.

Det är företaget självt som nu går ut och varnar för att företag riskerar att gå i konkurs

Det är mycket kring Yukos just nu. Företagets huvudägare Michail Chodorkovskij är häktad misstänkt för bedrägeri och skattebrott och rättsprocessen mot honom inleds idag.

Men desutom har själva företaget anklagats för att smita undan från skatt - och tidigare i veckan dömdes företaget av en domstol i Moskva att betala mer än motsvarande 25 miljarder kronor i skatteskulder.

Nu säger Yukos i ett uttalande att det här riskerar att driva företaget i konkurs redan före årsskiftet, maximalt kan Yukos komma upp med en fjärdedel av den summan, man har nu en månad på sig att överklaga domstolens beslut.

Yukos sågs länge som Rysslands kanske bästa företag men efter att ägaren Chodorkovskij hamnat i konflikt med makthavarna i Kreml har företaget bara haft problem. Bl a har man fått avskriva en planerad fusion med den ryska konkurrenten Sibneft, som skulle ha skapat världens fjärde största privata oljebolag.

Åtalen mot Chodorkovskij och Yukos ses av många som en repressalie för att Chodorkovskij bl a stött oppositionen mot president Putin. Eventullt är myndigheterna också ute efter att helt enkelt ta över delar av den lukrativa oljeindustrin.

                                                      Sten Sjöström Moskva

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".