Byggföretag uppmanas att anlita polsk arbetskraft

Sveriges Byggindustrier tycker att svenska företag ska börja använda polsk arbetskraft i Sverige. På ett möte i Göteborg uppmanade Byggindustriers chefsjurist Åke Rådberg de svenska storbolagens polska dotterbolag att komma till Sverige.

– Vad är det för lönenivåer som kan komma ifråga? Det är kollektivavtalslöner. Där finns det olika varianter, men det finns bland annat en lägsta lönenivå på 109 kronor i timmen. Kör den då. Ingen kan påstå att det är lönedumpning. Facket har självt gått med på lönenivån, de dumpar inga löner, säger han.

– Men varför prövar ingen det? Jag menar att här har vi ett område där byggföretagen borde vara mycket djärvare än man är. Jag får intrycket av att alla sitter och väntar för att få besked från Byggnads vad man får göra, respektive inte göra hela tiden. Men ”go out and do it!”, säger Byggindustriers chefsjurist Åke Rådberg.

En lönenivå på 109 kronor i timmen innebär en sänkning av en genomsnittlig byggnadsarbetares lön med över 6 000 kronor i månaden. Så här resonerar Curt-Olof Sandberg från byggfirman Deldehögs.

– Frågan är vad kan vi göra? Vad vågar vi göra? Vi vill ju inte ha konflikter.

Ska du hem och anställa polska byggarbetare genom en polsk firma för 109 kronor nu?

– Vi har dotterbolag i Polen redan, så vi får väl se, det kanske blir någon sådan variant. Egentligen måste vi fixa det själva. Det är inte bra om det kommer in utländska företag och tar jobben från oss företagare heller.

Kan man se det här mötet som ett startskott för att ta in fler arbetare från de nya EU-länderna?

– Det kan nog bli verklighet, det tror jag, säger Curt-Olof Sandberg från byggfirman Deldehögs.

Lasse Nilsson, SR Göteborg
lasse.nilsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".