Barn i krigsdrabbade Darfurprovinsen. Foto: Nasser Nasser/Scanpix.

FN-appell om nödhjälp utan motstycke

Darfur behöver mest hjälp
2:35 min

FN vädjar om drygt 51 miljarder kronor för att kunna erbjuda akut hjälp till människor i nöd nästa år. Summan är den högsta FN hittills har vädjat om i sin årliga uppmaning. Det beror framför allt på att allt fler människor i världen behöver hjälp.

– Aldrig tidigare har vi vädjat om så mycket pengar, men vi har heller aldrig tidigare försökt hjälpa så många människor, säger Stephanie Bunker på FN:s katastrofsamordningsorgan OCHA. 50 miljoner hjälpbehövande människor i 28 länder närmare bestämt.

Många områden som FN vädjar om pengar till berör många, Sudan till exempel, där Darfurkonflikten tvingat miljoner människor att fly, är också den katastrof som kräver mest pengar enligt FN, 1,7 miljarder dollar.

Men också Haiti och Pakistan kommer att fortsätta behöva mycket hjälp nästa år och de fortsatt stigande mat och bränslepriserna i år har gjort att utsatta människor fått det ännu svårare.

Det som FN vädjar om är resurser till basbehov, det allra nödvändigaste som mat, vatten, mediciner och skolgång.

Och viljan från givare att ge kan tyckas vara stor. FN har till exempel fått in mer pengar i år än man vädjat om, men de flesta av de pengarna är redan från början öronmärkta till ett visst område eller en specifik katastrof.

Så trots att man fått mer pengar än vad man begärt fattas det ändå pengar till många projekt i flera länder, bland annat i Väst- och Centralafrika.

I Västafrika har man i år inte ens fått hälften av de pengar man vädjat om. Det kan beror på att hjälpbehoven där glöms och hamnar i skuggan av stora katastrofer som Haiti och Pakistan.

Och det är bekymmersamt, säger Stephanie Bunker, för hur ska man välja vilken hjälp som ska väljas bort?

– Barn kanske inte får de vaccineringar och den skolgång de behöver - och i vissa fall kanske matransoner måste minskas.

FN hoppas ändå få de medel som behövs, för, som Stephanie Bunker säger, de människor vi vill hjälpa behöver verkligen hjälpen.

– Det är människor som är i desperat behov av det allra nödvändigaste för att överleva.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".