I går satt 800 personer fast på tre olika tåg som stoppats i Östergötland. Foto: Lasse Hejdenberg/Scanpix

Trafikverket ska utreda tågstoppet i Östergötland

"Ska se om det finns förbättringspotential"
1:35 min

Tågtrafiken dras fortfarande med förseningar efter gårdagens totalstopp i Östergötland. På förmiddagen fick ytterligare ett X2000-tåg evakueras på spåret.

Det är i första hand lokaltrafiken i Östergötland som påverkas i dag med inställda tåg mellan Norrköping och Linköping. Enligt SJ kommer nattågen och X 2000-tågen som passerar sträckan Norrköping-Mjölby, där det var totalstopp i går, kunna avgå, men vissa förseningar kan komma att uppstå.

Cirka 800 personer satt fast på tre tåg i stort sett hela dagen i går efter att en kontaktledning rasat ner.

I förmiddags blev det fel på ytterligare ett X 2000-tåg som fick evakueras på spåret. Tåget fick ett fordonsfel på Södra stambanan på en liten ort mellan Tranås och Nässjö. Men det stoppet ska inte leda till några följdförseningar, enligt SJ.

Sedan klockan tio är trafiken i gång på båda spåren i Östergötland. Och efter gårdagens omfattande problem gör Trafikverket nu en utredning av hur kontaktledningen kunde rasa ner.

Clas Lundstedt är pressinformatör på Trafikverket:

– När man gör en sådan utredning handlar det om att fastställa orsaken och också se om det finns förbättringspotential inför framtiden.

Man funderar ju på varför folk fick sitta så länge i tågen – vad är förklaringen till det?

– Evakueringen kunde inte ske för man måste göra en avsyning av hela den sträckan där kontaktledningen har rivits ned, så att det inte hänger ned någon strömförande ledning.

Kan man inte bara stänga av strömmen?

– Nej det fungerar inte så. Det finns risk för att en nedhängande ledning fortfarande är strömförande. Så det måste göras en avsyning först, säger Clas Lundstedt. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".