Mona Sahlin på besök i Afghanistan. Foto: Oscar Stenström/Scanpix.

Wikileaks: S sökte stöd hos USA om Afghanistan

De första dokumenten som rör Sverige från Wikileaks offentliggörande av amerikanska diplomaters rapporteringar har nu börjat läcka ut. De innehåller redogörelser från möten mellan USA-ambassadörer och Socialdemokraternas Mona Sahlin och Urban Ahlin, som till största delen rör de internationella insatserna i Afghanistan.

De hemliga dokumenten skickade till USA handlar bland annat om Socialdemokraternas partiledare Mona Sahlins möte med den amerikanska ambassadören i november förra året.

Enligt ambassadören ska Sahlin ha sagt att Socialdemokraterna varit villiga att stödja Sveriges fortsatta insatser i Afghanistan, skriver Aftonbladet i dag.

Något som vid den tidpunkten låg i linje med partiets ståndpunkt.

Partiets utrikespolitiske talesman Urban Ahlin ska enligt en rapport av ambassadens andrechef Robert Silverman, under ett möte i januari 2008, föreslagit att en afghansk regeringsmedlem skulle skickas till Sverige, för att även belysa den humanitära sidan av insatserna.

Detta för att komma till rätta med partiets besvärliga opinionsläge, enligt Aftonbladet. Men det stämmer inte, utan är mer andrechefens tolkning, säger Ahlin.

– Det var säkert redan i pipelinen att Afghanistans utrikesminister skulle komma till Sverige.

– Då passade andremannen på ambassaden på att skicka med en request hem till Washington för att trycka på och understryka att det är viktigt att det kommer hit en utrikesminister från Afghanistan.

På sajten Wikileaks är det nu drygt 470 dokument som publicerats, en ytterst liten del av de över 250 000 som sajten meddelat ska läggas ut.

Urban Ahlin är även han bekymrad över hur läckan påverkar diplomatin och förtroendet till amerikanska diplomater.

– För amerikanska diplomater är detta naturligtvis en mardröm.

Påverkar det Socialdemokraterna att svenska medier nu rapporterar om Socialdemokraternas möten med USA:s ambassad?

– Nej, det tror jag inte alls. Jag tror att de flesta människor är fullständigt medvetna om att vi ständigt träffar ambassadörer från alla olika länder.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".