Ahmad Chalabi.

Iran kan ha lurat USA in i Irakkriget

Uppdaterad 12:45
Källor inom den amerikanska underrättelseorganisationen CIA hävdar att den iranska underrättelsetjänsten lurade USA med falska uppgifter om Irak. Uppgifterna uppges ha gått via organisationen Iraks Nationalkongress och dess ledare Ahmed Chalabi, som USA nu har tagit avstånd från.

Iran är den stora vinnaren på kaoset i Irak. Man har blivit av med sin huvudfiende Saddam Hussein och väntar sig nu få ett avgörande inflytande när det gäller grannlandets utveckling.

I förra veckan slog irakisk polis med stöd av amerikansk militär till mot den politiker som Pentagon hoppades skulle bli Iraks nye president, Ahmad Chalabi.

Chalabi bedyrar sin oskuld
CIA anser sig vid räden ha säkrat bevis för att Chalabi gett topphemliga amerikanska militära dokument direkt till den iranska underrättelsetjänsten och att hans säkerhetschef är iransk agent. Men Chalabi bedyrar sin oskuld.

– Beskyllningarna om att jag skulle ha gett hemlig information till Iran är falska. De kommer från CIA och dess chef George Tenet och jag är beredd att komma till den amerikanska kongressen och vittna, säger Ahmad Chalabi.

– Chalabi har alltid haft bättre förbindelser med Teheran än med Washington och han vet att Iran får en avgörande roll för Iraks utveckling nu när USA kommer att lämna, säger den före detta chefen för CIA:s operationer i norra Irak, Robert Bare.

NY Times ber om ursäkt
Men Ahmad Chalabi manipulerade inte bara amerikanska politiker. Han har också ett nät av nära kontakter med ledande journalister.

New York Times ber nu om ursäkt för att flera av tidningens viktigaste artiklar, bland annat om Iraks innehav av massförstörelsevapen, byggt på falska uppgifter från Ahmad Chalabi.

Han levererade bland annat detaljerade uppgifter och vittnesmål om att Irak skulle ha mobila fabriker för framställning av biologiska vapen som var monterade på lastbilar. Uppgifter som bland annat utrikesminister Colin Powell använde sig av i FN:s säkerhetsråd.

Ahmad Chalabi satt för fyra månader sedan som hedersgäst bakom presidenthustrun Laura Bush vid State of the union-talet i kongressen. Idag utmålas han i USA som en hänsynslös gangster och svindlare.

”Han sköter sitt parti, Iranska nationalkongressen, som Tony Soprano sköter nattklubben Badabing”, skriver Newsweek i sitt senaste nummer.

Kan få stärkt position i Irak
FN-sändebudet Lakhdar Brahimi har nu låtit förstå att han inte vill ha Chalabi, som är dömd till 22 års straffarbete för bankbedrägerier i Jordanien, i den nya irakiska regeringen.

Efter uppgifterna om dubbelspelet med Iran tar nu USA också sin hand ifrån honom, vilket faktiskt kan innebära att denna machiavelliske mästare kan överleva och stärka sin position i Irak.

Thomas Nordegren, Washington
thomas.nordegren@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista