Så här ser parasiten Cryptosporidium ut, en parasit som härjar i Östersund och orsakar svår magsjuka. Foto: Marianne Lebbad/ Smittskyddsinstitutet

Vårdavdelningar stängs på grund av magparasiten

"Måste stänga någon sal i morgon"
1:42 min

Magsjukeparasiten Cryptosporidium gör nu att sjukvården i Östersund går på knäna. Än så länge har inte några avdelningar tvingats stänga på grund av sjukskrivningar. Men det kan vara en tidsfråga innan det blir aktuell.

Inga Lill Persson, verksamhetsområdeschef på akutområdet berättar om operationssjukvården där 18 stycken är sjuka idag:

– Det gör ju att vi måste se över vad som ska prioriteras och opereras. Någon sal måste vi stänga i morgon för att överhuvudtaget få till verksamheten. 

Mellan måndag och tisdag fördubblades antalet sjukskrivna som finns inom landstingets vårdbedrivande verksamheter i Östersundsområdet, där det mesta är koncentrerat till sjukhuset.

I går eftermiddag var det 175 stycken sjuksköterskor, undersköterskor och läkare som inte kunde jobba.

Efter lunch i dag görs en ny sammanställning och skulle det ha skett ytterligare en fördubbling av sjukskrivningarna så blir läget allvarligt, säger pressansvariga Anna-Lena Högström.

– Då börjar det bli kritiskt, än så länge har vi klarat att hålla full verksamhet med hjälp av övertid och vikarier.

Två operationer har hittills fått ställas in och sjukskrivningarna bland vårdpersonalen väntas nå sin topp i slutet av veckan.

Men det är svårbedömt eftersom inkubationstiden varierat kraftigt - allt mellan ett och tolv dygn.

Fast Anna-Lena Högström påpekar att landstinget har en pandemiplan för om sjukskrivningarna blir allt för många.

– Det kan till exempel innebära prioriteringar mellan olika verksamheter, vilka vårdavdelningar som ska vara öppna i första, andra, tredje hand och så vidare.

Vilka avdelningar är mest sårbara på sjukhuset?

– De som just nu har det svårast att få det att gå ihop är så vitt jag förstått akuten och centraloperation. De har pusslat ihop det så att de har full verksamhet, men det är sårbart, det är det ju.

Så många är sjuka

Så många landstingsanställda har varit sjukskrivna:

Måndag: 70-80 sjukskrivna. Två operationer ställdes in.

Tisdag: 175 anställda sjukskrivna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".