Stora brister i spårandet av kriminella pengar

Riksrevisionen föreslår tydligare mål
2:17 min

Rättsväsendet och andra myndigheter är för dåliga på att hitta de pengar som kriminella tjänar på att begå brott. Det konstateras i en ny rapport från Riksrevisionen.

– Dels är det svårt att minska brottsligheten generellt eftersom den brottsförebyggande effekten blir mindre om man inte tar hänsyn till pengarna, säger riksrevisor Jan Landahl.

– Det andra är att det blir svårt för brottsoffer att få skadestånd betalade direkt av gärningsmannen.

Det handlar om pengar som kriminella tjänar på att begå brott och kan till exempel röra sig om pengar från rån, utpressning, narkotikaaffärer och skattefusk.

Att spåra och ta tillbaka pengarna ses som en viktig del i det brottsförebyggande arbetet eftersom kriminellas drivkraft ofta är just att tjäna pengar.

Men enligt rapporten från Riksrevisionen finns alltså brister i det arbetet.

När det gäller tull- och skattebrott får Skatteverket in nästan hälften av de pengar man söker. I andra brottsutredningar lyckas man bara säkra 19 procent.

– Man måste börja tidigare med att försöka säkra de här pengarna. Då har man större möjligheter att faktiskt få hem de här beloppen som man sedan söker, säger Jan Landahl.

De senaste åren har flera myndigheter satsat allt mer på att spåra kriminella pengar som ett led i arbetet mot den grova organiserade brottsligheten.

Men det arbete som gjorts hittills räcker alltså inte, enligt Riksrevisionen, som bland annat föreslår tydligare mål för hur mycket pengar som ska säkras.

– Vi föreslår att man ska komplettera de mål som man har om ökad lagföring med att man också försöker målsätta hur mycket pengar man ska försöka få tillbaka, säger Jan Landahl.

På Skatteverket, en av myndigheterna som spårar kriminellas pengar, anser man också att dagens sekretessregler om hur myndigheterna kan dela information med varandra försvårar arbetet, säger Pia Bergman, deras projektledare för arbetet mot organiserad brottslighet.

– Det kan vara att man har information som skulle leda ett ärende framåt eller som skulle innebära att vi har bevis för att en del pengar är kriminella hos en myndighet och så får vi inte överlämna den informationen till den myndighet som kan säkra de pengarna åt staten.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".