Produktionen på väg uppåt. Foto: Björn Larsson Rosvall/Scanpix.

Svenska kärnkraften på väg mot full effekt

Rad av förseningar
1:43 min

Elpriset fortsätter vara högt i kylans Sverige. Det beror delvis på att flera kärnkraftverk har stått stilla. Idag steg spänningen om huruvida de två stillastående kärnreaktorerna skulle kunna startas.

– Det går väldigt bra. Vi har nu mycket nära till att koppla in anläggningen på elnätet, säger Ringhals kommunikationschef Gösta Larsen.

När tror du att ni når full effekt?

– Det blir inte förrän till den kommande helgen, för det är inte bara att slå på och av, utan det är en långsam uppgång till full effekt.

Efter alla uppmärksammade förseningar i samband med översyn och uppgraderingar av kärnkraftverk kom starten av Ringhals 1 och Oskarshamn 3 igång under förmiddagen.

Under eftermiddagen börjar de producera el till kunderna. Det betyder att, om inga nya missöden kommer emellan, så är svensk kärnkraft snart är uppe i full effekt igen.

Köldknäppen, kombinerad med att delar av kärnkraften stått stilla och att nivåerna just nu är låga i vattenmagasinen, har fått elpriset att sticka iväg.

Idag kostar en kilowattimme en krona och åtta öre på elbörsen Nordpool. Det är mer än dubbelt så mycket som den här tiden för ett år sedan.

Håller det här i sig kommer det att märkas på elräkningen för vanliga konsumenter, framför allt för dem som har höga uppvärmningskostnader och ett rörligt elpris.

Nu ökar i alla fall produktionen av el - frågan är bara om det räcker för att få priset att vänta ned.

På SMHI säger meteorolog Emma Grönkvist att kylan envist biter sig fast.

– För södra Sveriges del såg det ut som om de värsta kalla nätterna var natten som var och den som kommer, eftersom det är klart väder på många håll och svaga vindar. Men den kalla luften kommer att ligga kvar över Skandinavien i alla fall fjorton dagar framöver, säger Emma Grönkvist.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".