Reglerna måste följas i hela EU.

EU vill ta i mot trafiksyndare

Dödsolyckor ska halveras till 2010
1:44 min

I morgon väntas ett EU-beslut om hårdare tag mot trafiksyndare. Bland annat ska det bli svårare att smita undan böter när man bryter mot trafikregler i ett annat EU-land.

Trafikolyckor skördar ungefär 100 dödsoffer varje dag inom EU. Unionen har som mål att halvera antalet dödsolyckor till år 2020 och i morgon träffas EU-ländernas transportministrar här i Bryssel för att sannolikt fatta beslut om hårdare tag mot de fyra vanligaste orsakerna till dödsolyckor: fortkörning, rattfylleri, körning utan bilbälte och att man kör mot rött ljus.

Helen Kearns är talesperson för EU:s transportkommissionär och hon säger att det idag är nästan omöjligt att utkräva böter av till exempel en engelsman som kör för fort förbi en fartkamera i Frankrike.

Problemet är att de nationella trafikregistreringssystemen är åtskilda och det gör det svårt att hitta den brittiska bilen och dess förare.

Enligt det nya förslaget ska registreringssystemen öppnas mellan EU:s medlemsländer. Tanken är ingen inom unionen ska slippa undan böter om man begår trafikbrott i ett annat EU-land - om bötesbeloppet är på minst ungefär 650 kronor.

Statistiken idag visar att många begår trafikbrott så snart de kommit över gränsen till ett annat land. Enligt EU-kommissionen står utländska förrrare för 5 procent av biltrafiken i unionen, men 15 procent av trafikbrotten.

Från 2013 kan EU börja med sina nya tuffare tag mot trafiksyndare, om även EU-parlamentet godkänner förslaget.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".