Förstasidesnyheter. Foto: Sang Tan/Scanpix.

Wikileaks: "En diplomats mardröm"

2:32 min

Wikileaksdokumenten fortsätter att skaka om en rad länder som omnämns i de amerikanska diplomatrapporterna. Men de starkaste reaktionerna kring dokumenten tycks vara förvåningen över att stormakten USA inte har ett bättre säkerhetssystem kring hemligstämplade dokument.

– Det här är explosivt, det är en historikers dröm och en diplomats mardröm, säger den historikern och författaren Timothy Garton Ash.

– De här dokumenten avslöjar hur det amerikanska utrikesdepartementet fungerar på mellannivå. Det är inga sensationella avslöjanden utan snarare ett vidöppet fönster för alla att se hur den amerikanska diplomatin arbetar och fungerar.

I dag är det huvudsakligen dokument rörande farorna med de pakistanska kärnvapnen som offentliggjorts av de medier som haft och har tillgång till hela dokumentsamlingen.

I dessa dokument framgår bland annat att Pakistans kärnvapen gett upphov till mycket större internationell oro än vad som har sagts offentligt tidigare.

USA och Storbritannien fruktar nämligen att kärnvapen kan hamna i händerna på islamistiska extremistgrupper med hjälp av myndighetsanställda i Pakistan.

Det här är i sig inte helt okänt material eftersom många av världens medier redan rapporterat om sådana här farhågor som finns bland västdiplomater. Men nu kommer bekräftelsen via hemligstämplade dokument.

Det man kan utläsa av reaktionerna från en rad länder som omnämns i dessa dokument är irritation över läckorna inte bara via Wikileaks utan även från USA:s sida.

En del kommentarer i medierna talar om en stormakt i förfall, andra varnar för följderna när det gäller framtida samtal med amerikanska diplomater. 

I dagens skörd av släppta dokument kan man exempelvis läsa ett dokument från den amerikanska ambassadören i Kirgizistan rörande ett samtal med den tadzjikiske presidenten som i sin tur kommenterade Kinas ökade roll i Centralasien.

Enligt dokumentet ska den tadzjikiske presidenten ha använt ett språk som "inte ens lämpade sig i tryck" när denne talade om kineserna.

Nu kan man fråga sig om den tadzjikiske presidenten någonsin kommer att samtala förtroligt med västerlänningar igen. En annan fråga blir hur tadzjikernas grannland Kina kommer att reagera när de lusläser dokumenten.

Man kan i alla fall anta att alla lär lusläsa de här dokumenten. En del för sin egen säkerhets skull, en del för att försöka mildra skadorna och en del som en ren studie i hur en stormakt agerar.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista