Trafikverket får omdisponera pengar till järnvägsunderhåll

2:30 min

Efter de senaste dagarnas problem i tågtrafiken får nu Trafikverket använda en halv miljard extra till underhåll under nästa år. Det är regeringen som sagt ja till att man får omdisponera pengar till just underhållet.

Pengarna kommer att få stor betydelse tror Trafikverkets Generaldirektör Gunnar Malm:

– Det är exempelvis översyn av växlar, vissa signaler och allt se till kontaktledningar är i bra skick Det är framför allt driftsäkerhetsfrågor som påverkar punktligheten.

På mindre än ett dygn har över 1 000 av SJ:s tågpassagerare tvingats evakueras till andra tåg. Omkring 800 i går vid stoppet i Östergötland i går och 250 i Småland i dag. Stoppet i går berodde på en nedriven kontaktledning.

Trafikverket larmade i oktober om att pengarna inte räcker för underhållet av järnvägen. Nu får man efter dialog med regeringen ta 500 miljoner kronor till 2011 av sitt årliga anslag på 40 miljarder att lägga på järnvägsunderhåll. Anslaget ökar från 5,2 till 5,7 miljarder 2011.

Kommer de här pengarna ha effekt den här vintern?

– Det finns ju åtgärder redan nu som vi kan sätta i gång med. Vi har haft avsaknad av finansiering. Förhoppningsvis ska det kunna ge påverkan, kanske inte de närmaste veckorna, men direkt under den kalla årstiden, säger Gunnar Malm.

Enligt Trafikverket var det troligen en strömavtagare på ett regionaltåg som förstörde kontaktledningen som rasade i går mellan Norrköping och Mjölby. Ett X2000-tåg rev sedan ner ledningen, och passagerare i tre tåg blev sittande stora delar av dagen.

Trafikverket uppmanar i dag SJ och de andra tågoperatörerna att se över sin utrustning.

Med anledning av gårdagens stopp så lovar nu SJ att alla som blev evakuerade ska bli kompenserade.. Men hur det ska ske är inte riktigt klart ännu.

– I det här fallet har vi bestämt att vi ska skicka brev till alla som var inblandade i stoppet i Östergötland. Vi tar kontakt med var och en och ska kompensera på ett bra sätt, säger SJ:s presschef Dag Rosander.

Vad betyder ett bra sätt?

– Jag har inte sett exakt hur det är formulerat, men alla kommer att få ett brev där man kommer att känna att vi tagit tag i saken.

På centralstationen i Stockholm jobbar Isabella Carnström med att informera resenärerna om förseningar och inställda tåg. Hon tycker att SJ:s vd själv borde komma ner till stationen.

– Folk suckar mest, för de är vana. Jan Forsberg får väl komma hit och prata med folk så får vi se om de blir glada.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista