Så här ser parasiten Cryptosporidium ut,. Parasiten har orsakat tusentals magsjukefall i Östersund. Foto: Marianne Lebbad/Smittskyddsinstitutet

Fortfarande oklart varifrån magparasiten kommer

1:35 min

Det kan vara avloppsreningsverket i Östersund som är smittkällan av magsjukeparasiten Cryptosporidium. Det är tvärt emot vad kommunen sa i går och helomvändningen beror på att de prover som tagits helt enkelt blandats ihop.

– Det var en miss i informationen igår om vart provet för de här parasiterna var taget. Efter dubbelkoll så fick vi uppgiften om att det här var taget på utgående vatten och det visade sig att det var skitvattnet in vi som vi fått provsvar på tidigare, säger Jari Hiltula, miljöchef på Östersunds kommun.

Nu måste nya prover tas på det utgående vattnet från avloppsreningsverket som rinner ut i Storsjön. Alltså samma vattensystem som råvattnet tas ifrån till vattenverket som ska rena det innan det skickas ut i dricksvattennätet.

I morgon väntas de nya provsvaren från avloppsreningsverket.

– Vi har en indiciekedja som visar på att det inte är reningsverket, men vi vill säkerställa innan vi släpper avloppsreningsverket igen, säger Jari Hiltula.

När det gäller hälsoläget så har ytterligare 1200 personer det senaste dygnet anmält till kommunen att de drabbats av magsjuka. Totalt har kommunen fått in 5700 svar sedan i lördags.

Den kommunala verksamheten har klarat sig förhållandevis bra även om sjukfrånvaron i skola och omsorg är något högre än normalt.

På sjukhuset är läget värre. Där håller vikarier och övertid nu igång den ordinarie verksamheten, men i morgon kommer åtminstone två operationssalar få stänga på grund av magsjuk personal.

Fast knäckfrågan - när Östersundborna kan börja dricka sitt vatten igen kvarstår, förklarar miljöchef Jari Hiltola.

– Vi spekulerar inte i några tidsaspekter. Vi vill fortsätta jobba faktabaserat för att behålla ett förtroende.

Nu kommer också uppgifter från länsstyreslen om att Cryptosporidium som kan spridas från djuravföring hittades hos nötkreatur i Jämtland redan 2005.

Men det följdes aldrig upp med prover och analyser eftersom cryptosporidier inte är ett anmälningspliktigt smittämne hos djur.

Så om smittan spridits bland boskapsägare de senaste åren har ingen koll på, enligt länsveterinär Anders Norling.

– Det är riktigt. Vi har ingen samlad överblick över cryptosporidiumsituationen i länet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista