Problemet med den svenska vargstammen är att den härstammar från några enstaka individer. Foto: Jonas Ekströmer/Scanpix

Vargstammen kan förstärkas genom inflyttning

1:20 min

Det går att förstärka den svenska vargstammen genetiskt framförallt genom inflyttning av vargar österifrån. Det är slutsatsen i en rapport som Naturvårdsverket och ytterligare två myndigheter presenterade i dag för miljöminister Andreas Carlgren.

– Vi har kommit fram till att det är möjligt att förstärka den svenska vargstammen genom att flytta in vargar till Sverige, säger Maria Ågren, generaldirektör för Naturvårdsverket.

Problemet med den svenska vargstammen är att den härstammar från några enstaka individer och att det därför finns mycket inavel. För att vargstammen ska överleva behövs därför ett tillskott av nya vargar.

Till år 2014 är det meningen att vargstammen genetiskt ska förstärkas med 20 vargar. Det kan alltså ske på olika sätt, enligt förslaget från Naturvårdsverket, Jordbruksverket och Statens veterinärmedicinska anstalt. 

En variant är att vargar invandrar fritt eller alltså tas från Finland eller Norge. I det fallet är det viktigt att undersöka dem för att se till att de inte bär på rabies eller andra smittsamma sjukdomar, eller att de är släkt med den svenska vargstammen. Ett annat alternativ är att ta valpar från djurparker.

Tio länsstyrelser har fått i uppdrag att föreslå två platser var där vargar kan sättas ut. Det är län där det antingen har fötts nya vargar den senaste tre åren eller där vargar passerar ofta eller där det finns vargrevir.

Samtidigt ska licensjakten på varg fortsätta men det skadar inte vargstammen, säger Maria Ågren.

– Det som är problemet i Sverige är genetiken, inte antalet vargar. Vargstammen kan vi hålla på en stabiliserande nivå men det är viktigt att förstärka genetiken.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista