En stridsvagn från Afrikanska unionen patrullerar gatorna i Mogadishu. Foto: Farah Abdi Warsameh/Scanpix

AU begär FN-hjälp till Somalia

AU:s styrka skyddar bara några kvarter
1:52 min

FN bör ta över fredsstyrkan i Somalia. Det anser Afrikanska Unionen som har lämnat in en begäran om en FN-styrka till säkerhetsrådet.

Omvärlden har svikit Somalia och det är dags att börja skydda de civila i landet på riktigt, säger El Ghassim Wane, Afrikanska unionens talesman för säkerhetsfrågor:

- FN måste göra mycket mer för Somalia, säger han.

Från Somalia i allmänhet och huvudstaden Mogadishu i synnerhet kommer rapporter varje vecka om blodiga strider och civila som dör på gatorna. Ändå tar inte FN sitt ansvar enligt den princip om "skyldigheten att skydda" civila, som FN har antagit, menar AU.

I Somalia finns i dag en fredsstyrka från Afrikanska unionen på knappt 8 000 man. Den räcker i princip bara till att skydda några kvarter i huvudstaden Mogadishu, så att övergångsregeringen ska kunna sitta där.

AU anser att Somalia-styrkan bör utökas till 20 000 man, vilket skulle vara i klass med FN:s största fredsbevarande operationer i Kongo och Sudan. Om det inte blir fred och säkerhet på gatorna så blir det inget utrymme att arbeta för en politisk lösning, säger El Ghassim Wane.

AU har begärt pengar för truppförstärkningar, men har nu också lämnat in en ny begäran om att det bör vara FN och inte AU, som står för fredsstyrkan i Somalia:

– Utmaningarna i Somalia är enorma och alla parter måste anstränga sig om det ska bli fred i landet efter nära 20 år av krig och laglöshet, säger Wane.

– Det gäller både de somaliska ledarna, i övergångsregeringen inte minst, men också omvärlden, som hittills varken har agerat så snabbt eller lagt så mycket pengar som hade krävts för att inte svika somalierna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".