Fler får lungcancer fast färre röker

1:20 min

Lungcancerfallen i Sverige har ökat med 40 procent på 15 år, enligt en ny studie som presenterades på läkarstämman i Göteborg idag. Utvecklingen förbryllar forskarna.

– Det vi ser idag är att färre och färre röker. Men det ligger ju en eftersläpning i det här. Insjuknandet som vi ser idag avspeglar tobaksvanorna flera decennier tillbaka i tiden, säger överläkare Gunnar Wagenius vid Akademiska sjukhuset i Uppsala.

Skulle det betyda att tobaken inte är den enda boven, utan att det finns andra orsaker till lungcancer?

– Det måste finnas andra orsaker. 10 procent av alla har ju aldrig rökt och det är möjligt att det här är två helt olika sjukdomar. Det finns kanske något annat i vår omgivning som kan trigga igång lungcancer.

Gunnar Wagenius vill inte gå närmare in på vad, förutom rökning, som skulle kunna orsaka de stigande lungcancertalen. Men den passiva rökningen kan vara en faktor. Det finns också teorier om att light-cigaretterna kan bidra, men det återstår ännu att bevisa.

Och att helt undvika rökning är fortfarande ett av de främsta folkhälsoråden.

Men samtidigt som allt fler drabbas av lungcancer visar undersökningen glädjande nog också att överlevnaden har blivit bättre, säger Gunnar Wagenius.

– Vi ser en förbättrad överlevnad om vi tittar på olika tidsperioder från -95 och framåt. Om vi tittar i femårsperioder ser vi att överlevnaden successivt har blivit bättre, så de ansträngningar som vi har gjort när det gäller behandlingen av cancer har burit frukt, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista