En manifestation i Stockholm för den dödsdömda Sakineh Ashtian. Foto: Jessica Gow/Scanpix.

Dödsdomar mot iranska kvinnor uppmärksammas

1:28 min

I Iran avrättades igår en kvinna, dömd för att ha mördat en annan kvinna. Dödsdomen har fått väldigt stor uppmärksamhet i Iran eftersom de båda kvinnorna var gifta med en känd iransk fotbollsspelare.

Enligt Elisabeth Löfgren på Amnesty International har kvinnan dömts utan några bevis för brottet.

– Det är oerhört beklagligt att hon har avrättats. När det gäller Shala Jahed har det varit en väldigt märklig rättsprocess.

– Det har varit olika turer där hon ena stunden har dömts till döden och sedan har man sagt att man ska göra en omprövning. Hon påstås ha erkänt och sedan drog hon tillbaka erkännandet.

– Det kommer hela tiden olika uttalanden från iranska myndigheter och det känns om de försöker förvirra oss i omvärlden väldigt mycket.

Shala Jahed hängdes i Iran igår morse, dömd för mord i något som beskrivs som ett triangeldrama.

Shala Jahed var i ett så kallat tillfälligt äktenskap med en känd före detta fotbollsspelare, och av svartsjuka ska hon ha mördat en av fotbollsstjärnans andra fruar.

En annan dödsdom i Iran som fått stor uppmärksamhet i övriga världen är den mot Sakineh Ashtiani.

Hon har tidigare dömts till stening på grund av äktenskapsbrott men efter stora protester från omvärlden har straffet ändrats och nu ska hon avrättas genom hängning.

– Det ser väldigt dystert ut för Sakine. Skälet är att man har fängslat hennes advokat och den andra advokaten har varit tvungen att fly från Iran. Hennes son sitter fängslad.

Enligt Elisabeth Löfgren på Amnesty International visar avrättningen att Iran inte lyssnar på omvärldens protester mot dödsstraff.

– Man har också gjort väldigt kraftfulla jämförelser med USA som avrättade en kvinna för en tid sedan och sagt att om USA har rätt att avrätta kvinnor så har också vi rätt att göra det. Det gör inte saken lättare.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista