Regeringen kovänder om företagares karens

1:38 min

Regeringen föreslår nu att egenföretagare ska kunna få färre karensdagar än idag, när de blir sjuka. Men enligt Tomas Eneroth (S) som är vice ordförande i socialförsäkringsutskottet är det här ett Socialdemokratiskt förslag, som regeringen presenterar för att slippa bli nedröstade i Riksdagen.

– Vi har redan en majoritet i riksdagen för att förändra sjukförsäkringen för småföretagare. Så det här är något som regeringen är nödd och tvungen att göra, säger Tomas Eneroth.

Så sent som i somras röstade riksdagen igenom ett regeringsförslag om ändringar av de här reglerna åt andra hållet.

Från den första juli i år är den kortaste karenstiden för egenföretagare sju dagar. Det innebär alltså att man inte får någon ersättning från Försäkringskassan de första sex dagarna man är sjuk.

Före den första juli kunde företagare, om de betalade en högre egenavgift, välja att ha bara en karensdag. Men det tog regeringen alltså bort, vilket fick mycket kritik från företagarhåll.

Nu plötsligt, när Socialdemokraterna har ett förslag om färre karensdagar, vill regeringen också ha det. Men det är inget som näringsminister Maud Olofsson (C) tycker är märkvärdigt.

– Vi har inget problem med att lyssna på andra partier, vi har inget problem med att lyssna på företagare, vi har inget problem med att justera reformer som vi gör för att göra dem ändå bättre. Så prestigelös är den här regeringen och det kommer vi att fortsätta vara.

Socialförsäkringsutskottet behandlar just nu en socialdemokratisk motion om den här frågan. Och enligt Tomas Eneroth var det när det stod klart att alla oppositionspartier, även Sverigedemokraterna, skulle rösta för Socialdemokraternas motionen i riksdagen som regeringen plötsligt presenterade förslaget som sitt eget. Något som han tycker var ojuste.

– Jag blir naturligtvis irriterad, för det är inget initiativ från regeringen. De ändrade det här regelverket så sent som första juli i år men tvingas nu av riksdagen att backa. Då är det lite hyckleri att gå och hävda att det är ett eget förslag, säger Tomas Eneroth.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista