1 av 2
Oskarshamns kärnkraftverk. Foto: Janerik Henriksson/Scanpix
2 av 2
Klicka för grafik: Aktuell produktion i kärnkraftverken

Reaktorstart fick skjutas upp

"Vi var väl förberedda"
1:24 min

Elpriset fortsätter vara högt i kylans Sverige. Det beror delvis på att flera kärnkraftverk har stått stilla och de kom inte igång under onsdagen som planerat.

Det slutade med att starten Oskarshamns reaktor tre fick skjutas upp ytterligare. Ett mätinstrument på ett turbinlager, det som turbinen vilar på, visar för hög oljetemperatur.

-Vi måste undersöka om det är ett fel som gör att oljan är för varm eller om det är ett mätfel, säger Anders Österberg, informationschef på kärnkraftföretaget OKG, till TT.

Den tidigare planen var att ansluta reaktorn till elnätet under onsdagen. OKG beräknar komma med en ny starttid under torsdagen.

Också starten av Ringhals reaktor ett var planerad till tidig onsdagskväll men är försenades. Strax efter att den kört i gång på kvällen stoppades den.

-Vi fick ett automatiskt snabbstopp bara kort efter att vi fasat in det på nätet, säger Gösta Larsen, informationschef på Ringhals.

Vad som orsakade stoppet är ännu oklart.

-Det är bräckligt under uppstarten. Det är många små saker som kan utlösa ett stopp. Nu försöker vi hitta felet, säger Larsen.

I morgon eftermiddag ska ett nytt försök att starta reaktorn göras.

Ekot/TT

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".